Ja szpinak baardzo lubię i robię np tak :
sam szpinak jeśli jest mrożony to na patelnie kładę i podlewam mlekiem duszę około 15 minut następnie robię białą zasmażkę i mieszam ze szpinakiem gotowe taki szinak jemy z jajkiem i ziemniaczkami nam smakuje
Dla wybrednych czyli mój mąż robię zapiekankę
Składniki
szklanka ryżu
2 łyżki masła
żółty ser (ok 10 dag)
2 jajka
pęczek świeżego szpinaku (lub mrożony)
sól
Etapy przygotowania
Ryż gtujemy w/g przepisu na opakkowaniu
ser ucieramy na drobnej tarce
jaja gotujemy na twardo i siekamy na nie za małe kawałki
szpinak robimy w/g tego przepisu podstawowego który podałam na początku.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy warstwami na przemiennie ryż i masę szpiankową jaja ser - zaczynając ryżem i kończąc warstwą sera.
Zapiekamy aż ser się rozstopi i będzie lejący.
Jeszcze robię rybe ze szpinakiem
składniki:
ryba
szpinak liście
ser żółty
bułka tarta
mleko
jajko
sól
ryby białe odciskam z wody podsmarzam na tuszczu bez niczego
nstępnie na górze układam plaster sera żółtego szpinak liść 2-3 szt i panieruję bułka tarta - jajko- bułka tarta
smażę na patelni z obu stron