RaffaelloSkładniki -
ciasto/biszkopt5 jajek
3 łyzki oleju
6 łyżek cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
1 łyżka octu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, olej - zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie lekko zmiksować, dodać zapach (pół fiolki) i ocet.
Przełożyć do tortownicy (ja używam takiej większej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec 30 min. w 180 st. C
(biszkopt rośnie duży, ale po wystygnięciu "opada" i to jest chyba normalne
)
Masa budyniowaSkładnikicukier waniliowy
2 szkl. mleka
2 łyżki mąki ziemiaczanej i pszennej
3/4 szkl. cukru
żółtko - (białko, które zostaje dodaje do biszkoptu)
olejek śmietankowy
1/4 kostki margaryny
wiórki kokosowe
Składniki - cukier waniliowy, mąka ziemniaczana i pszenna, żółtko i cukier wymieszać mikserem w 1 szklance mleka, drugą szkl. mleka zagotować i dodać masę. Gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje (na wolnym ogniu, bo szybko przywiera do dna). Masę schłodzić i zmiksować z margaryną i olejkiem śmietankowym (drugą połówkę fiolki), dodając wiórki kokosowe.
Biszkopt przekroić na dwie części, posmarować kremem w środku, zostawić trochę do "przystrojenia", na wierzch posypać wiórkami kokosowymi.