Moya napisał(a):Jak nie mam czasu, ochoty ani składników żeby wymyślać coś do obiadu to robię tak
****************************
4 marchewki, 1 jabłko (bez skóry) ścieram na tarce o małych oczkach. Całość posypuję odrobiną cukru i mieszam razem.
Jabłko i marchewka zawsze się znajdzie w domu a jest przepyszne!
Ostatnio była do gulaszu i kopytek - zniknęła pierwsza z talerzy .
****************************
kapusta pekińska poszatkowana, duży jogurt naturalny, trochę soli i ziół do sałatek (ale jak nie ma to nie szkodzi). Pyszota
****************************
No i obowiązkowa u mnie do panierowanej rybki i ziemniaczków, ale do mięsa też super .
30 dag kapusty kiszonej (można pokroić), 2 marchewki, oliwa, cukier i pieprz. Wszystko razem wymieszać.
Polecam, my się zajadamy
Moya napisał(a):Nieprawdopodobny przepis na pieczoną karkówkę.
Potrzebujemy tylko!!!
- dowolnie duży kawał karkówki
- ok 1 kg soli
- słoiczek musztardy francuskiej (tę z całymi ziarnami gorczycy)
- koniec, żadnych innych przypraw !!!!!
1 - Dowolny kawał karkówki kładziemy na blachę, na której wcześniej wysypana jest sól
na wysokość ok. 1 cm.
2 - Karkówkę smarujemy grubo musztardą
3 - W rozgrzanym piekarniku (ok. 200st.C) pieczemy przez 2 godz.
3 - Koniec !!!! Reszta, czyli dodatki, wg uznania
4 - Pokroić w plastry i .... am-am !!!
biene napisał(a):to jest przepis anieliczki z forum joe monstre..ale robialam to juz pare razy i jest palce lizac :smt118
karkówka
ziemniaki
olej
pieprz, sól, papryka słodka, majeranek
przyprawa gyros, ja dodałam przyprawę do karkówki (nie wiem jaką, bo Aisza kupowała)
czosnek
cebula
masło
Mięso dzielimy na plastry, potem lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, przyprawą gyros i majerankiem, smarujemy olejem. Ziemniaki kroimy w plasterki o grubości ok. 1/2 cm.
Do wysmarowanego naczynia olejem wkładamy ziemniaki, dodajemy przyprawy, mieszamy. Na ziemniaki kładziemy plastry karkówki, a na karkówkę krążki cebuli i pieczemy ok. 40 min. w zamkniętym naczyniu. (osobiście piekę dłużej, ok. godz.)
Smażymy wyciśnięty czosnek na maśle lub oleju.
Po 40 min. pieczenia mięsa polewamy całość masłem z czosnkiem i
pieczemy jeszcze 15-20 min bez przykrycia.
jeszcze do tego cacyki , no po prostu żarełko pycha.
Asiek23 napisał(a):- 1 brokuł
- 6 jajek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 śrtednia cebula( biała lub czerwona)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- majonez, sól, pieprz
Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki i blanszujemy w lekko osolonej gotującej się wodzie(n powinien być pół miękki), jajka gotujemy na twardo, kroimy w większą kostkę, paprykę i cebulkę kroimy w paseczki, kukurydzę odsączamy z zalewy, całość mieszmy z majonezem, doprawiamy.
Smacznego, najlepsza jest nastepnegop dnia jak się wszystkie skłądniki przegryzą
dominika_3 napisał(a):u nas w domu często podaję do drugiego dania sałatkę z pora (najczęściej własnie do drobiu bo ekstra pasuje )
2 pory ( tylko białe części)
1 jabłko duże
1 dla leniwych pół puszki mandarynek dla pracusiów 1 mandarynka lub pomarancza
200 ml śmietany(kubeczek śmietany zakwaszanej)
sok z połówki cytryny, sól , pieprz i cukier
pory dokładnie umyc i pokroić w talarki lum pół talarki, jabłko zetrzec na tarce o grubych oczkach skropic sokiem z cytryny aby nie sciemniały, dodac mandarynkę ( przy świeżych owocach trzeba dokładnie oczyscic owoc z białych skórek) do śmietany dodac łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu...wlać do składników wymieszać i zajadać
Czarnulka23 napisał(a):składniki
seler naciowy
płatki migdałowe (garść gdzies)
piers z kurczaka
winogrona bezpestkowe duze
majonez
kurczaka podsmazamy na oliwie wczsniej delikatnie soląc (kroimy go w kostke)
seler naciowy kroimy w cienkie plasterki
każde winogronko dzielimy nożem na pół
wszystkie składniki łączymy dodając majonez
łatwe i pyszne
efekt gwarantowany
wielokrotnie wypróbowane
NARIN napisał(a):Składniki:
1. ugotowane buraczki
2. śmietana kwaśna 12%
3. kilka ząbków potartego czosnku (zależy czy lubimy czosnek mocno czy nie)
4. siekana pietruszka lub koperek
5. sól, pieprz, klika kropel cytryny dla wyostrzenia smaku
Wykonanie:
Ugotowane buraczki kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę, czosnek i przyprawy. Zostawiamy buraczki do "przegryzienia się" z czosnkiem. I to wszystko. To taka odmiana od tradycyjnych buraczków. Smacznego
NARIN napisał(a):nie wiem czy już była taka surówka. Dziś znalazłam przepis w gazetce z "Winiar".
Składniki:
kalafior (surowy)
ogórek zielony
kukurydza
majonez
szczypiorek
pietruszka
Proporcji nie podaję, bo ja robiłam "na oko". Mały kalafior, jeden ogórek, pół puszki kukurydzy, 3 łyżki majonezu.
Kalafior i górek trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kukurydzę, kilka łyżek majonezu, pokrojony szczypiorek i pietruszkę. Sól, pieprz do smaku.
U mnie wygląda ona tak:
Moya napisał(a):Na lato świetna, do grilla też .
Składniki:
- pomidorki koktailowe (cherry, truskawkowe...)
- truskawki
- świeża mięta
Sos vinaigrette (moja wersja )
- sok z cytryny
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- musztarda miodowa
- cukier
Truskawki i pomidorki poprzekrawać na pół, dodać "poszarpane" liście mięty, polać sosem.
Dla mnie pycha
dominika_3 napisał(a):4 cebulki dymki ( takie ze szczypiorem)
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1/2 białej kapusty
wszystko scieramy na grubych oczkach, najlepiej w malakserze ( dumkę kroimy cieniutko)
sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki maślanki lub kefiru
2 łyżki miodu płynnego
2 łyzki octu malinowego lub jabłkowego lub z cydru
sól, pieprz do smaku
sos łączymy z warzywami...gotowe do spożycia
Moya napisał(a):1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
30-40 dag szynki konserwowej
30-40 dag sera żółtego
4 jajka
majonez, sól, pieprz
Seler odsączyć z zalewy, można pociąć na mniejsze kawałki. Szynkę, ser, jajka pokroić w niewielką kostkę. Wszystko wymieszać, doprawić.
U nas jest często, bardzo ją lubimy .
Czasami zamiast selera dodaję pokrojony drobno por. Też pycha!
BeataM napisał(a):400g filetów z kurczaka ( duża podwojna pierś )
1/2 kapusty pekińskiej
3 ogórki kiszone
4 jajka
2 pomidory
9 łyżek majonezu
sól
3 łyzki oliwy
2 płaski łyżki przyprawy gyros
1 średnia cebula
1.Filety z kurczaka kroimy w średnią kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy gyros. Mięso powinno być miękkie.
2.Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory, ogórki, cebulę i kapustę pekińską kroimy w kostkę.
3.W dużej salaterce układamy warstwami po kolei : filety, kapustę pekińską, 3 łyżki majonezu, ogórki, jaja, 3 łyżki majonezu, cebulka, pomidorki, 3 łyżki majonezu.
... jest wyśmienita ( kapuste pekińską posoliłam by troszke zmiękła )
SMACZNEGO !!!
Lu_cyna napisał(a):1.kukurdza (puszka)
2.papryka czerwona (może być również do tego jeszcze żółta i zielona ale nie musi)
3.świeży ogórek
4. ser żółty ( ok 20 dag)
5.szynka (ok 20 dag)
wszystko w kostkę i dodać dwie-trzy łyżki majonezu
niczym się nie przyprawia bo to wszystko swoje soki puści i jest pyszna
smacznego
halina napisał(a):sałatka z paluszków krabowych (przepis Anety)
1 makaron ryżowy
1 opakowanie paluszków krabowych mrożonych (może być małe)
1 pucha kukurydzy
por
majonez
sól, pieprz
1/2 paczki makaronu robimy w/g przepisu na opakowaniu czyli trzymamy w gotowanej wodzie 3 min. i jak ostygnie to do michy, odmrażamy odmrażamy i kroimy paluszki krabowe w kostkę lub paseczki, wrzucamy kukurydzę i kroimy pora w talarki cienkie a pora w/g uznania kto lubi ostre to wiecej ( ja pokroiłam takiego nie za grubego do zielonego czyli tylko białe ) majonez, pieprz, sól do smaku i mięszamy super
A paluszki kupiłam w Kauflandzie za 1,69 zł i dobre makaron 3,50 zł też w Kauflandzie
Anabeli napisał(a):6 podwójnych płatów śledziowych z zalewy octowej
1 duże jabłko
1 duża cebula czerwona
3-4 ogórki konserwowe
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
łyżka cukru
pieprz
śledzie bez skóry pokroić w kostkę, do tego pokrojone jabłko i ogórki i drobna krojona cebula czerwona.
jogurt z majonezem, pieprzem i cukrem wymieszać i połączyć wszystko razem. Nie solić ( śledzie już mają trochę soli).
dobrze jak z 1-2 godziny dojdzie w lodówce.
gosiara napisał(a):2 saszetki ryżu parabolicznego
1 papryka czerwona
2 udka z kurczaka wędzone
puszka ananasa
puszka kukurydzy
majonez
curry
sól, pieprz
cukier
Ryż gotujemy, paprykę,udka i ananasa kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, dodajemy około 2-3 łyżek majonezu i dosypujemy curry(dość dużo). Podlewamy odrobiną syropu z ananasa i dosypujemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godz. do lodówki.
Mam nadzieję że wam również dobrze ona będzie smakowała jak mi
halina napisał(a):sałatka pieczarkowa (przepis Asiek)
1 kg małych nierozwiniętych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 świeża papryka czerwona
6 jaj ugotowanych na twardo
1 średnia cebula
1 duży słoik ogórków konserwowych
majonez, sól, pieprz
1. Pieczarki myję, rzucam na gotującą osoloną wodę i obgotowuję, wystudzone kroję w cienkie plasterki, odciskam nadmiar wody
2. Kukurydzę odsączam z zalewy
3. Paprykę, jajka, cebulkę kroję w kostkę
4. Ogórki kroję w cienkie ćwierć plasterki ( ogorek przekrajam w zdłóż na pół i jeszcze raz na pół), odciskam sok
5. Dodaję majonez, sół i pieprz do smaku
halina napisał(a):sałatka z tuńczykiem (przepis Asiek)
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 op. makaronu Divella ( kształt: kuleczki lub oponki lub ryzu, kupuję w Stokrotce)
-1 papryka czerwona (świeża)
- brokuł ( 1/2 szt)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- majonez, sól, pieoprz
Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy, dodajemy odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną kukurydzę, sparzony i rozdzielony na małe różyczki brokuł, łączymy z majonezem, doprawiamy
Ewentualnie tuńczyka można zastąpić wędlinką biała drobiowa pokrojoną w paseczki
zubelek napisał(a):Ser żółty
kukurydza
papryka świeża czerwona
jajko
cebula
majonez
Składniki kroje w kosteczkę, mieszam z majonezem i jest pycha. Proporcji nie podam bo robie na oko.
[/quote]filpi napisał(a):składniki:
- sałata lodowa
- krewetki koktajlowe
- szczypiorek
- marchew
- makaron swiderki
- czerwona cebula
- papryka
- ogórek
- majonez
sałata lodowa pocieta w niewielkie kawałki, marchew w cienkie słupki
cebulka, ogórek i papryka w kostke
makaron w całosci - ugotowany
krewetki w całosci - ja wczesniej krewetki blanszuje w osolonej wodzie
wszystko wymieszane z majonezem doprawione solą i pieprzem - moja ulubiona sałatka i jak na razie wscystkim smakuje
ika napisał(a):Mniam!
Nadaje sie do tego jakakolwiek wieprzowinka. Ja miałam karkówkę, ale schab będzie jeszcze lepszy. Moze byc też łopatka..
potrzebujemy
1.kg wieprzowinki pokrojonej na kotlety
1 lazur ( rokpol tudzież inny ser z niebieską, zielona lub perłową pleśnią ok 100-150g)
pół pęczka pietruszki, troszkę koperku
półtorej cytryny
czosnek- ze 3-4 ząbki( duze)
łyżka oliwy z oliwek/ pestek winogron
robimy
wylewamy ciut oliwy do naszej brytfanki
mięsko oprószamy ulubionymi przyprawami ( ma byc dobrze dosmaczone)
wykładamy na dno brytfanki kotlety tak by pokryć dno
lazur ścieramy na tarce, mieszamy z posiekaną zieleniną, wkrapiamy troszke cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany na drobne talarki.
Całość wykładamy na kotlety do brytfanki
wciskamy na to część z polówki cytryny. Drugą cytrynę porządnie szorujemy, wyparzamy i kroimy na cieniuteńkie plasterki razem ze skórką
przykrywamy mięsko i mieszankę serowo-ziołową
całość przykrywamy reszta mięska, wyciskamy resztę cytryny. Mięsko ma byc nia nasączone
pieczemy w piekarniku na 180-200 stopni ok półtorej godziny
pycha..
Nie mam fotki po przypieczeniu bo rodzina zezarła znaim sfotografowałam...
smacznego
Moya napisał(a):35 dag polędwicy wieprzowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
cała torebeczka słodkiej papryki
pieprz czarny
sól
2-3 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej
Polędwicę pokroić w plastry, obtoczyć każdy w mące i usmazyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ściągnąć z patelni na talerz. cebulę posiekac w drobną kostkę, wrzucic na tłuszcz po mięsie, dusić 5 minut, dorzucić zmiażdżony czosnek i dusić jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć zarówno cebulę jak i mięso do rondelka podlac woda i dusić razem około 10 minut, dodać paprykę, przecier i dusić jeszcze kolejne 10 minut. Oddzielić mieso od sosu, dodać do sosu pozostałą mąkę, śmietanę, pieprz i sól i zmiksować wszystko. Ponownie dodac mięso, doprawić do smaku i zagotowac całość.
Podałam mięsko z kaszą jęczmienną wiejską.
Moya napisał(a):Składniki:
- kurczak ( mogą być udka, skrzydełka)
- 15 dag wędzonego boczku
- 1-2 łyżki oleju
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku
- pół łyżeczki tymianku
- łyżka sosu sojowego
- 8 małych cebulek (może być zwykła cebula)
- 20 dag pieczarek
- ½ szklanki wody
- pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć kilka minut aż tłuszcz się wytopi, przełożyć łyżką cedzakową do garnka. Na patelnię włożyć porcje kurczaka i smażyć z obu stron do zrumienienia (jeśli potrzeba, dodać trochę oleju). Przełożyć porcje do garnka, dodać wino i pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować, postawić na płytkę i dusić na małym ogniu 30 minut. Cebulki i czosnek obrać, czosnek posiekać, pieczarki umyć i przekroić na ćwiartki. Na patelni podgrzać pozostały tłuszcz, krótko obsmażyć cebulki wraz z czosnkiem, przełożyć do garnka. Na patelni usmażyć pieczarki, dodać do mięsa. Potrawę zamieszać i dusić 10 minut.
Jak podawać?
Podawać z ryżem. Znajomi podają również z ziemniakami.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi dużo sosu radzę zrobić go z 2 porcji.
Potrawę można po wystudzeniu zamrażać.
Czas przechowywania 2 miesiące
ika napisał(a)::-D
No dobra - wiadomo czasem dietowanie jest monotonne wiec wypróbujemy kolejne przepisy
Mussaka jest nieco zmodyfikowana bo sos beszamelowy niestety nie dla MM
potrzebujemy
bakłażanów jakiś 1 kg ( mnie wyszły 2 szt po 450 g)
mięska mielonego najlepiej wołowego 750 g( miałam wieprzowo-wołowe i też było OK)
czosnek- cała główka, obrana i przeciśnięta
przyprawy( sół, pieprz, papryka słodka, ostra, pieprz cayenne, imbir, mieszanka do mięska jaką lubisz etc)
2 puszki pomidorów bez skórki ( dla MM bez cukru!! są takie np za grosze w TESCO)
2 cebule
ser żółty - ok 200 g - starty na tarce
śmietana 18% ok 400 ml
dwa żółtka ( białka przydadzą sie do muffinek MM )
oliwa z oliwek/ pestek winogron
robimy
bakłażan kroimy wg uznania na cm plastry, solimy i odkładamy na pół godziny by puściły sok i goryczkę
po tym czasie wycieramy je papierowym ręcznikiem i smażymy na złoty kolor na patelni, wykładamy do foremki do zapiekania ( połowę)
Dwie cebule kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie razem z odrobina czosnku, dodajemy mięsko mielone, doprawiamy sola pieprzem, papryką słodką, ostrą, mieszanką przypraw, imbirem, wszystkim co lubisz - ma byc pycha ostre. Do tego wlewamy zawartość obu puszek pomidorków. Mieszamy, dajemy popyrkotać i przegryźć sie ze sobą( jakieś 5-10 min)
na sam koniec dajemy resztę czosnku.
Mięsko w połowie wywalamy na bakłażana, posypujemy połową startego sera, potem na to kładziemy resztę bakłażana, znów mięsko i znów ser.
W oryginale wszystko polewa sie sosem beszamelowym. ponieważ sos beszamelowy składa sie z rzeczy zabronionych na MM wiec zalewamy 400 ml śmietanki wybełtanej z 2 żółtkami
Pieczemy do przypieczenia sie śmietanki ( ok 1 godziny) na 180 stopni
Zdjęć brak bo głodna rodzina dyszała na karku
Przepis na jakieś 4 głodne osoby( z możliwością dokładki )
aaaniaaa napisał(a):Skladniki:
Karkowka
cebula
pieczarki
sol, pieprz
ketchup
majonez
ser zolty
Karkowke kroimy na plastry lekko rozbijamy i sypiemy sola i pieprzem. Gdy miesko sie przegryzie z przyprawami plastry karkowki "tarzamy" (lepsze slowo na mysl mi nie przyszlo ) w ketchupie i kladziem na blaszke wylozona pergaminem. Pieczarki kroimy z cebulka i posmazamy, nastepnie nakladamy na karkoweczke. Przykrywamy plastrem sera koltleta z tymi pieczarmi i cebula i smarujemy serek majonezem.
Zapiekamy do miekkosci, nie pisze ile czasu bo kazdy piekarnik inny od miesa tez duzo zalezy
ja wkladam do piekarnika jak jest ok 180 st i czekam ...
SMACZNEGO !
dzis mam na obiad wiec moze wstawie foto jak si eupiecze
halina napisał(a):szybkie danie (przepis Asi)
pokroić pierś z kuraka lub indyka
dusić na drobinie oleju ,za chwilę dodać
cebulę -dużą
1-2 marchewki pokrojone w plasterki, za chwilę
troszkę kalafiora i/lub fasolki szparagowej, za chwilę
1 dużą paprykę
2 duże pomidory
5 dużych pieczarek
cały czas pod przykryciem dusić na małym ogniu
dodać sól.pieprz
2 kostki rosołowe
bazylie ,oregano
koperek na koniec
ja wszystko kroję w większe kawałki
podawać z ciemnym ryżem, kaszami np kuskus lub makaronem
yovita1 napisał(a):1,8 kg żeberek
2 łyżki oliwy lub oleju
1 cebula
4 ząbki czosnku lub mniej jak ktos nie lubi
2 czrwone papryczki chili
3 lyzki cukru
4 lyzki sosu sojowego
szklanka ketchupu
1 łyżka czubata miodu
pieprz,sól
-żeberka lekko posolić i posypać pieprzem lub przyprawa do zeberek,ułożyć na blaszce i piec do miękkości
-na głeboką patelnie bądź do rondla wlewamy oliwe,wrzucamy obraną i posiekaną cebulę,obrany i posiekany czosnek,oczyszczoną z ziarenek papryczkę chili(jeżeli ktoś lubi ostrośći to dodajemy też pestki)i smażymy az sie zeszkli
-w osobnej misce mieszamy ketchup,miód,cukier i sos sojowy,sól i pieprz do smaku, dorzucamy do cebuli , papryki i czosnku
gotujemy aż wszystko sie dobrze rozpuści i połączy,zdejmujemy z ognia i studzimy
-upieczone żeberka smarujemy połową sosu(ja je po prostu zanurzam w sosie)kładziemy na blaszkę ponownie i pieczemy ok 15-30 (u mnie raczej 30 ) min bądź do momentu aż sos sie skarmelizuje(trzeba dogladać bo łatwo je spalić)
-resztą sosu smarujemy lekko już upieczone żeberka
Ja podaje z frytkami!!
czasochlonne ale oplaca sie----> PYCHOTA!!!
przepis zaczerpniety z internetu (© James Martin) lekko zmodyfikowany
Moya napisał(a):Noga (udo) kurczaka 600 g
Oliwki zielone marynowane 70 g
Cytryna 94 g (1 x szt.)
Wino białe wytrawne 25 g (25 ml)
Czosnek 14 g (2 x ząbek)
1. Udka obsypać przyprawami ziołowymi według własnego uznania (imbir, rozmaryn papryka, curry).
2. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać go z częścią przypraw. Skropić nim mięso.
3. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
4. Udka umieścić w brytfannie, dodać czosnek, piec w piekarniku w temperaturze około 220 stopni do uzyskania miękkości. Skrapiać od czasu do czasu wodą.
5. Przed wyłożeniem z piekarnika dodać pokrojone oliwki i wlać wino. Po upływie około kwadransa potrawę wyjąć i podawać.
--------------------------------------------------------------
Wartość odżywcza 6 porcji:
Kalorie 1106 kcal
Białko 103.45 g
Tłuszcz 70.44 g
Sód 2198.08 mg
Cholesterol 504.00 mg
Węglowodany 12.38 g
Błonnik 4.13 g
Porcja: 133 g, 184 kcal
yovita1 napisał(a):Skladniki:
6-8 malych bulek zwyklych
piersi z kurczaka
salata lodowa
sos slodko kwasny lub seczuanski chilii lub meksykanski
smietana lub sos czosnkowy (smietana majonez czosnek oregano sol pieprz)
piersi kroimy w kosteczke dosc drobna przyprawiamy jak kto lubi jak juz sie usmarza dodajemy sos
Buleczkom odcinamy "dupki" ale nie te od spodu tylko te od gory
Wydrazamy (wydziubujemy ) miaz ze srodka
salate lodowa myjemy i rwiemy na male kawalki
Nastawiamy piekarnik zeby sie nagrzal... jak juz sie nagrzeje to wsadzamy tam bulki i "dupki" czekamy az zrobia sie chrupiace
Potem wyciagamy i wypelniamy je piersiami z sosem na gore dajemy salate a na to smietane lub sos czosnkowy... przykrywamy "dupka" i jemy....
zdjecia zrobie jak uszykuje to danie bo ostatnio nie pomyslalam
SMACZNEGO!!
http://img143.imageshack.us/img143/411/ ... skuqp0.jpg
Moya napisał(a):-1,5 kg ziemniaków
-10 pieczarek
- 5 plastrów szynki gotowanej
- 4 ząbki czosnku
-0,5 l.śmietany 30%
-1 opakowanie brokułów
-2 serki Brie/małe/
-15dag sera żółtego w plastrach
Ziemniaki ugotować w łupinach.Pieczarki pokroić,podsmażyć,dodać śmietanę i pokrojony serek brie ,chwilę gotować aż rozpuści się serek. Doprawić Vegetą a pod koniec gotowania sosu dodać zmiażdżony czosnek.Szynkę pokroić w paski i lekko poddusić na maśle.Ugotować brokuły /ok. 4 min./ Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.. W naczyniu do zapiekania ułożyć najpierw ziemniaki,posypać szynką, wyłożyć brokuły i zalać sosem śmietanowym. Piec 30 min a po 30 minutach położyć na wierzch żółty ser w plastrach i zapiekać jeszcze 10-15 minut.Bardzo smaczne. Polecam na imprezki !!!!
filpi napisał(a):Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- kilka ziemniaków
- dwie garście suszonych grzybów lub troche pieczarek
- długa laska cienkiej kiełbasy
- kilka plasterków szynki
- dwa udka
- kawałek sera
- ok. 500ml smietany
- masło
- cebulka smażona, prażona lub 2 kostki smaku knorra cebulowe
- pieprz kolorowy
- kostka rosołowa
1. suszone grzyby gotowac przez godzine z solą, wywaru nie wylewac, po ostudzeniu pokroic drobno, pieczarki w plasterki, obsmażyc i dopiero posolic
2. ziemniaki w talarki grubosci około1cm ułożyc w naczyniu, zostawic tyle żeby na wierzchu ułozyc, posolic, obsypac np. vegetą, czosnkiem, cebulką (ja daje dwie kosteczki) i pieprzem, na to kilka cienkich plasterków masła
http://img405.imageshack.us/img405/9899 ... allwe6.jpg
3. starkowac ser na grubych oczkach i rozłożyc na ziemniakach
4. udka doprawic według uznania i obsmazyc na oleju, gdy wystygną podziabac na kawałki, ułożyc na ziemniakach
5. kiełbaske w plasterki i obsmażyc ze słodką papryką – rozłozyc na zapiekance
6. szynke pokroic w wąskie paseczki i na zapiekanke
http://img405.imageshack.us/img405/5696 ... allfa2.jpg
7. śmietanke zagotować z kostką rosołową i grzybami, wybrac grzyby (nie musi być dokładnie) i rozłozyc je na zapiekance
http://img405.imageshack.us/img405/1783 ... alleh9.jpg
8. zapiekanke przykryć warstwą pozostałych ziemniaków i całosc dokąłdnei zalać smietanką
http://img405.imageshack.us/img405/7449 ... alliv2.jpg
http://img405.imageshack.us/img405/5986 ... allhd5.jpg
9. przykryc i wstawić do piekarnika 200 stopni na 60 minut, po godzinie można sprawdzic patyczkiem czy ziemniaki się upiekły jeśli nie to potrzymac jeszcze troche
http://img405.imageshack.us/img405/7141 ... alltd7.jpg
dla mnie pycha, za kazdym razem coś zmieniam ale zawsze jest mniammmmm
smacznego
halina napisał(a):kurczak po włosku (przepis Biene Mai)
potrzebujemy piersi kurczaka lub po prostu cos z kurczaka ,ktore smazymy uprzednio przyprawiajac(mieszanka do drobiu) sola etc koniecznie na zloto.wkladamy do brytwanki naoliwionej.dookola ukladamy pokrojone w kostkê i obrane ze skory pomidory(troche posolic),do tego czosnek w plasterkach(bez oszczedzania) i pocwiartowana czerwona cebule lub szalote....przyprawiamy koniecznie swiezym i posiekanym rozmarynem(nie za duzo) i tymiankiem(moze byc wiecej) ,na wierzchu ukladamy czarne oliwki bez pestek (w polowki pokrojone)-trzeba uwazac,nie trzeba ich jesc ale nadaja calosci charakterystycznego smaku.kladziemy po galazce rozmarynu i tymianku-calosc zalewamy bulionem....i do piekarnika w 200-220 stopniach na pol godzinki...........pycha
kto chce moze dodac papryczke lub dwie chili-dla ostrosci,ale nie jest obowiazkowe
smacznego aha mozna podawac z chlebem lub pieczonymi ziemniakami
Moya napisał(a):* 1 kg młodych ziemniaków
* 1 duży brokuł
* 1 pęczek koperku
* 1/3 kostki masła
* 1 szkl. kwaśnej śmietany
Ziemniaki umyj i dokładnie oskrob. Pokrój w duże kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Młode ziemniaki gotują się 12 - 15 minut. Brokuł umyj i podziel na różyczki o średnicy około 4 cm. Ugotuj brokuły na parze. Trwa to z reguły około 10 minut. Ważne, aby ich nie rozgotować, powinny być jędrne.
Wymieszaj brokuły z ziemniakami, delikatnie, żeby ich nie uszkodzić. Możesz je jeszcze odrobinę posolić. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, aby nie ostygły. Koperek opłucz i drobno posiekaj.
W rondelku rozgrzej masło, kiedy się spieni, wrzuć koperek, zamieszaj, wlej śmietanę, jeszcze raz zamieszaj i natychmiast zdejmij garnek z ognia. Jeśli dopuścisz do tego, że sos się zagotuje, śmietana zwarzy się i sos będzie niesmaczny. Polej gorące ziemniaki i brokuły sosem.
Pierwiosnek napisał(a):Laski, z poczta jest wszystko Ok, to ta stronka taka dziwna jest, wiadomosci przechodza w kazdym badz razie!!
Dam wam przepis na ten sernik co wczoraj zrobilam bo byl naprawde pyszny i wszyscy sie zachwycali, a roboty z nim naprawde malo i co najwazniejsze jest super dietetyczny, mozemy sie opychac do woli
To sernik Kingi Rusin, podpatrzylam jak robila w DDTVN
1kg sera
6 jajek
100g kokosu
szklanka oliwy z oliwek
szklanka fruktozy
2 budynie bez cukru
masa białkowa: ubić białko z fruktozą
Masa serowa: żółtka utrzeć z serem, dodać oliwę , i połowę białek oraz budynie i
wyłożyć masę na blache
pozostałą połowę białek wymieszać z kokosem i dodać na ciasto
Piec około godziny,na 180 stopni, najlepiej bez termoobiegu.
Smacznego!
Moya napisał(a):15 dag gorzkiej czekolady,
3 dag cukru pudru,
2 łyżki gęstej słodkiej śmietanki,
15 dag masła,
15 dag cukru,
15 dag mąki,
6 jajek,
40 dag marmolady morelowej,
1,1/2 opakowania kuwertury (gotowej polewy czekoladowej)
Utrzeć na pianę masło z cukrem pudrem i ucierając dodawać pojedynczo, żółtka a następnie roztopioną i ostudzoną czekoladę a na końcu ubitą pianę z białek i przesianą mąkę; lekko wymieszać. Nałożyć masę do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostawić na kilka godzin do ostygnięcia, wyjąć z formy i przekroić ciasto poziomo na 2 lub 3 części. Każdą część posmarować marmoladą morelową i ponownie złożyć. Posmarować wierzch i boki tortu resztą marmolady i pozostawić do przyschnięcia. Następnie przygotować kuwerturę i gdy zacznie tężeć posmarować nią tort.
Moya napisał(a):mleko skondensowane słodzone, 1 puszka
herbatniki petit beurre klasyczne 52 ząbki ("jutrzenka" 100g najlepsze), 5 paczek
banany, 4-5 sztuk
Margaryna KASIA, 1 kostka
śmietana kremówka 30-36% (400g), 1
wiórki czekoladowe lub kawa, dla ozdoby
cukier puder lub śmietanafix (proszek do ubijania śmietany), 3 łyżki lub opakowanie
Mleko w zamkniętej puszce wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 (trzy) godziny. Poziom wody musi być równy wysokości puszki. W tym czasie herbatniki skruszyć na miazgę i roztopić margarynę. Połączyć w naczyniu (miska). Rozłożyć łyżką masę herbatnikową w formie 30x30 lub podobnej, tak aby masa miała grubość około 1 cm i odstawić w chłodne miejsce. Banany pokroić w talarki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem lub śmietanafix'em. Po trzech godzinach wyjąć i otworzyć ostrożnie mleko.
UWAGA !!!!!!!!! PUSZKA I JEJ ZAWARTOść Są BARDZO GORąCE.
Mleko ma konsystencję budyniu i smak karmelu. Po otwarciu rozprowadzić mleko na masie herbatnikowej. Następnie rozłożyć bananowe talarki i przykryć ubitą śmietaną. Całość posypać wiórkami lub kawą. Ciasto świetnie komponuje się również z innymi owocami świeżymi i przetworzonymi, również z puszki np. truskawki, jagody, borówki, ananasy, brzoskwinie, gruszki, mieszanka tropikalna itp.
Smacznego.
Asiek23 napisał(a):ciasto:
- 2 jajka
- 2 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mleka
- 1/2 szkl oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
masa smietanowa:
- 500 ml smietany kremówki 30- 36 %
- cukier puder ok 1/2 szklanki ( w zależności jak słodką lubimy)
- zelatyna 2-3 łyżeczki
- banany- 5- 6 szt
- mleczna czekolada ( cała tabliczka)
1. Zmiksować: jajka + cukier + reszta. Wylać ciasto na duża natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach
Po upieczeniu odczekać 10 minut, wyjąć ciasto z formy i odłozyć do wystudzenia. 1/2 ciasta ( z góry) skroić i zrobić kruszonkę do posypania ciasta
2. Smietanę chłodzimy ok 5 minut w zamrażalniku, w tym czasie rozpuszcamy zelatynę w 1/4 szkl wody, zetrzeć czekoladę.
Schłodzoną śmietanę ubijamy robotem, dodajemy stopniowo cukier puder i pod koniec rozpuszcona żelatynę cieniutkim strumieniem. Na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.
3. Cienka warstwę masy wykładamy na wystudzone ciasto, układamy banany przekrojone wzdłuż i przykrywamy resztą masy. Posypujemy kruszonka i chłodzimy w lodówce
Moya napisał(a):Podaje oryginalny przepis, ja zrobilam ciut wieksze i z jagodami.
Podstawa ciasta:
100 g masla lub margaryny
100 g biszkoptow
50 g orzechow laskowych
Biszkopty pokrusz, posiekaj orzechy i wymieszaj z roztopionym maslem. Wyloz na tortownice z odczepianym dnem o srednicy ok. 20 cm. Zrob rant na 2-3 centymetry.
Nadzienie:
200 g bitej smietany
200 g twarogu
50 g cukru pudru
ok. 200 g malin
Ubij smietane z cukrem i wymieszaj z twarogiem. Czesc malin dodaj do masy (jagod nie dodawalam). Pozostale zostaw na dekoracje.
Dekoracja:
Reszta owocow i starta czekolada (50 g).
Uwagi: ciasto i nadzienie mozna przygotowac wczesniej i przechowywac w lodowce. Wypelnij ciasto nadzieniem i udekoruj dopiero przed podaniem na stol.
Smacznego. A smakuje obłędnie .
biene napisał(a):tojest przepis jednej z majowek..mi to ciasto nawet smakowalo ale nastepnym razem zrobie z brzoskwiniami z puszki...chyba bedzie lepsze...
25 dag (1,5 szkl.) krupczatki
25 dag mąki tortowej
margaryna Kasia
1 jajko
2 żółtka
łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżka pełna śmietany
ok. 1 szkl. cukru
ze składników zagnieść ciasto. ugotować dwa budynie wiśniowe (zapewne mogą być tez innego smaku ewentualnie koloru - według inwencji) w 1 l mleka - schłodzić. ciasto podzieliłam na dwie części - jedna na spód,ponakłuwać widelcem potem wydrylowane wiśnie (mogą być tez truskawki) na to budynie i drugą częśc ciasta. posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym. piec 35min... aż wierzch sie ładnie zarumieni
tygrysek napisał(a):Biało – czerwony torcik serowy z galaretką z arbuza
Składniki:
1 kg arbuza
30 g miodu
20 g żelatyny
Przygotowanie:
Zaczynamy przygotowanie deseru od galaretki. Musi mieć ona później troszkę czasu, by zaczęła tężeć. I tak - arbuza kroimy w kostkę, pestkom mówimy żegnaj, a sam soczysty miąższ miksujemy na mus wraz z miodem. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do musu arbuzowego. Szybka piłka, minimum pracy, a efekt murowany! Teraz do lodówki, a my zabieramy się za ciacho.
Składniki:
300 g białego sera
100 g cukru pudru
50 g cukru waniliowego
3 żółtka
30 g żelatyny
700 ml śmietany 36% ja wziełam 30%
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrami na puszysty kogel-mogel. Do kogla-mogla dodajemy biały ser i mieszamy mikserem bardzo krótko, ale na najwyższych obrotach. Prawie identycznie jak masa do tiramisu. Teraz ubijamy śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w mleku lub wodzie i dodajemy do niej masę serową i ubitą śmietanę. Formę do ciasta wykładamy biszkoptami i wykładamy warstwę serową. Wierzch polewamy galaretką z arbuza. Dla dodania atrakcyjności do galaretki fajnie jest dodać jeszcze kulek wydrążonych z arbuza. Jeszcze godzina pobytu ciasta w lodówce i słodka uczta gotowa!
Palce lizać!
mało słodkie i mało pracowite
a co najważniejsze szybko i bez pieczenia
przepis jest na wieksza tortownice
ja zrobilam w malej i reszte wlałam w miseczke
no i wybaczcie jakość
małż zmienil obiektyw a ja nie wiem jak zmienic na mniejszy
Moya napisał(a):Wczoraj eksperymentowałam i wyszło całkiem całkiem .
Nawet chłopaki jedli to znaczy że dobre .
Pulpeciki w sosie brokułowym
KOTLECIKI:
1 kg mięsa mielonego
1 jajko
1/2 szkl. bułki tartej lub 1 bułka namoczona
pęczek natki pietruszki bądź koperku
sól, pieprz, wegeta
SOS:
1 brokuł świeży lub paczka mrożonych
śmietana
łyżka curry
sól, pieprz, wegeta
mąka
Mięso na kotleciki wyrobić z jajkiem, bułką, posiekaną natką (koperkiem) i przyprawami. Z masy mięsnej uformować nieduże kuleczki.
Zagotowujemy ok. 2 litrów wody - lub "na oko" ile kto woli ( ja dodaję do niej kostkę rosołową ) i wrzucamy kotleciki. Gotujemy około 20-25 minut, a następnie wrzucamy brokuły podzielone na różyczki.
Dodajemy przyprawy, curry, śmietanę. Mąkę rozrabiamy z wodą (lub robimy zasmażkę) i zagęszczamy sos. Jeszcze chwilkę gotujemy i gotowe.
Podajemy z makaronem albo ziemniaczkami.
Jeśli brokuły się nie rozgotują fajnie jest wyjąć pulpeciki i przeciągnać sos blenderem .
Nie wyglądają ładnie ale pyszne .
Można je tez przed wrzuceniem do sosu obsmażyć lekko na patelni wtedy to takie prawie klopsiki szwedzkie .
Moya napisał(a):8 porcji:
6 polowek piersi z kurczaka
1 jajko, roztrzepane
200 ml maslanki
1/2 lyzeczki granulowanego czosnku lub 1 swiezy i przecisniety przez praske
125 g maki
100 g bulki tartej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
sol, pieprz
olej do smazenia
1. Piers kroimy wzdluz, w paski szerokie na ok. 1 cm.
2. Maslanke, jajko i czosnek mieszamy razem. Filety wkladamy do miski i zalewamy mieszanka. Przykryc talerzem i odstawic na minimum godzine.
3. Do duzego worka wsypujemy make, bulke tarta, sol, pieprz i proszek do pieczenia. Piersi dobrze osaczyc (najlepiej na sicie), dodac do worka z maka i tak dlugo potrzasac, az wszystkie kawalki beda obtoczone.
4. Tluszcz rozgrzac w duzym garnku albo frytownicy (190°). Kawalki piersi porcjami smazyc (przed wlozeniem otrzasnac z nadmiaru panierki) na brazowo.
5. Super smakuja z sosem barbecue albo sosem slodko-kwasnym. Mozna tez podawac z frytkami i warzywami.
Następnym razem dodam do panierki pokruszone płatki kukurydziane. Będą jak z KFC .
Originalna nazwa tej potrawy to: breaded chicken fingers.
Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 56 gości