hej mam fajny przepis na chlebek, który wczoraj upiekłam
dodam że pieklam już wiele chlebków z bardzo róznych przepisów, ale nigdy nie byłam do konca zadowolona nno a ten bije wszystkie nna głowe!!!!!!!!
najpierw przepis potem moej uwagi
skladniki tak na oko; forma to mała keksówka
szklanka płatków pszennych, pół szklanki otrębów pszennych, 1/4 szkl miodu, łyżeczka soli, szklanka zimnej wody, szklanka gorącej, pół szklanki ciepłego mleka , 5 dkg drożdży, ziiarna - ja dałam słonecznik, do 2 szkl mąki pszennej, dałam też przyprawy trochę majeranku i bazylii ale tu istnieje dowolność - co kto lubi
płatki, miód, sól, otręby i słonecznik zalewamy woodą gorącąą (szklanką) i mieszamy; potem jeszcze szklanka zimnej wody i wymieszać
drożdże zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut, dodać do masy i wymieszać dodawać mąkę ii przerzucić całość na stół czy blat i ugniatać aż ciasto będzie dobrze wyrobione. odstawić w ciepłe miejsce np. do miski oprószonej mąką lub natłuszczonego rondla czy garnka
jak wyrośnie jeszcze raz ugnieść ale ja nine musiałam za bardzo - było już fajne, ważne aby odchodziło od ręki i nie kleiło sie za bardzo, w razie potrzeby podsypywać więc mąka
do keksóowki przełożyć nakłuć gęsto widelcem (aby lepiej roslo) pomazać jajkiem rozbełtanym z wodą (zrumieni się) posypać np. płatkami i otrębami i do piekarnika nagrzanego piec w ok. 200 st. 45-50min.
uwagi: chlebek jest troszkę ciemniejszy niż zwykły, przez otręby i delikatnie ale naprawdę bardzo delikatnie słodki, jak ktoś nie lubi, może dać mniej miodu;
zamiast otrębów i płatków pszennych możemy dać np. owsiane czy jęczmienne ważne abby zalane woda napęczniały chociaz takich jeszcze nie robiłam i nine wiem jaki smak
smacznego