Mąka razowa

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Mąka razowa

Postprzez justaM » Wt lip 13 2021, 09:41

Mam pytanie: czy w cieście mogę zastąpić mąkę białą mąką razową? Będę piekła ciasto marchewkowe jako coś pytam bo wiem jak w pieczeniu ważne są składniki i ich ilość a nie chciałabym zepsuć tego ciasta
Avatar użytkownika
justaM
 
Posty: 544
Dołączył(a): Cz sty 26 2017, 15:25

Re: Mąka razowa

Postprzez lelli » Wt lip 13 2021, 11:53

Można oczywiście ale mąka razowa zachowuje się trochę inaczej i może dość mocno zmienić strukturę ciasta.
Zależy jakie to ciasto.
Drożdżowe często wychodzą bardziej zbite i suche,nie wyrastają tak ładnie.
Mąka razowa potrzebuje też często więcej mokrych składników.
Otręby w niej zawarte mocno wchłaniają płyny.
Można ją trochę oczyścić przesiewając przez gęste sito które oddzieli większość otrąb ale wtedy wiadomo że pozbywamy się z niej tego co najcenniejsze.
Najbezpieczniej jest mieszać mąkę razową pół na pół z białą
https://www.przepis-kulinarny.pl/co-to- ... fo167.html

Szczególnie, że maka razowa ma wiele dobrych właściwości.
Avatar użytkownika
lelli
 
Posty: 552
Dołączył(a): Pn sty 23 2017, 07:25


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 47 gości