paszteciki z ciasta półfrancuskiego dla ambitnych

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

paszteciki z ciasta półfrancuskiego dla ambitnych

Postprzez Radek » Cz gru 23 2004, 17:22

przepis jest bardzo pracochłonny ale efekt nieporównywalnie większy


Przepis na paszteciki z pieczarkami z ciasta pół francuskiego

1. Składniki:

1) 1,5 kg pieczarek
2) 1.25 kg Mąki Krupczatki
3) 0,1 kg drożdży 9 jajek
4) 2 kostki masła
5) 1 litr oleju
6) 1 litr mleka
7) Majeranek
8) Gałka muszkatołowa
9) Sól, pieprz

2. Zrobienie zaczynu
100 gram drożdży mieszamy z 10 łyżkami stołowymi mąki krupczatki dolewając mleka, aż uzyskamy konsystencję śmietany. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Należy pamiętać ażeby dobrać odpowiednio duże naczynie, ponieważ zaczyn podwoi swoją objętość. Naczynie przykryć ściereczką.

3. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek z 7 jaj. Białka chowamy do lodówki(przydadzą się później). Żółtka mieszamy z mlekiem mniej więcej w ilości, 2 do 1(czyli dwa razy więcej żółtka niż mleka). Dodajemy gałkę muszkatołową(w dużej ilości, około 3 łyżeczki od herbaty), półtorej łyżki stołowej soli. Wszystko miksujemy lub ubijamy widelcem.

4. Do dużego naczynia (najlepiej sporej miski) wsypujemy 1 kilogram mąki krupczatki. Na mąkę wrzucamy nasz zaczyn, wszystko zalewamy zmiksowanymi żółtkami z przyprawami. Teraz ugniatamy aż nasze ciasto zacznie odklejać nam się od rąk(trochę to może potrwać). Następnie rozpuszczamy na bardzo małym ogniu 1 kostkę masła(należy pamiętać o małym ogniu ażeby masło się tylko rozpuściło a nie zaczęło gotować). Rozpuszczone masło wlewamy do naszego ciasta i znowu ugniatamy aż do momentu całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Znowu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aż porządnie urośnie, miseczkę przykrywamy szmatką (około 1,2 godz). Drugą kostkę masła odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce żeby zrobiła się miękka.

5. Farsz – Myjemy i obieramy nasze pieczarki (jeżeli są świeże i białe możemy podarować sobie obieranie). Kroimy je w drobną kostkę. Obieramy i kroimy w kostkę 4 duże cebule. Rozgrzewamy olej na dużej patelni oraz dużym ogniu. Na rozgrzany olej wsypujemy warstwę pieczarek (tak, aby zakryła nam dno patelni nie za dużo), na to sypiemy warstwę cebuli(wszystko smażymy na dużym ogniu tak aby pieczarki nie puściły wody a się podsmażyły). Dodajemy sól, pieprz oraz dużą ilość majeranku(na patelnie o średnicy 30 cm garść majeranku). Podsmażamy aż widocznie zmniejszy się objętość farszu na patelni, przesypujemy pieczarki do oddzielnego naczynia i robimy następną turę aż do skończenia(w zależności od wielkości patelni, jeżeli ktoś ma ogromną to wszystko wejdzie za jednym razem). Gdy usmażymy już cały farsz wsypujemy go z powrotem na patelnię(musi wejść cały jak nie to w turach) cały czas podsmażając wlewamy około połowę naszego białka z jajek( te, które zostawiliśmy w lodówce:)) i wyłączamy patelnie(cały czas mieszając aż białko się zetnie). Farsz gotowy.

6. Bierzemy kawał naszego ciasta i rozwałkowywujemy je na stole, nabieramy na palce masła i rozsmarowujemy je po rozwałkowanym cieście. Ciasto składamy na pół, jeszcze raz na pół i znowu wałkujemy. Czynność tą powtarzamy 4 razy(ciasto będzie wtedy odpowiednio kruche). Po czterokrotnym smarowaniu masłem i wałkowaniu otrzymujemy odpowiednie ciasto na nasze paszteciki. Wałkujemy z ciasta placek o grubości około 0,5 cm i wycinamy dużą szklanką okręgi. 1 okrąg delikatnie wałkujemy żeby nabrał jajowatego kształtu oraz powiększył swoją wielkość. Do środka wkładamy około 1 łyżeczki pieczarek(w zależności od wielkości naszych okręgów). Sklejamy jak pieroga i delikatnie rolujemy tak, aby nabrał walcowatego kształtu. Zaciskamy ciasto na końcach naszego pasztecika, ponieważ w wysokiej temperaturze pieczarki mogą nie chcieć w nim pozostać. Bierzemy blachę do ciasta i smarujemy ja masłem. Piekarnik nagrzewamy do około 180 stopni C. do oddzielnej miseczki wbijamy dwa jajka i je miksujemy. Naszego pasztecika smarujemy delikatnie jajkiem (możemy w tym celu użyć pędzelka lub palców) i wkładamy na blachę (należy zachować odstęp, ponieważ paszteciki urosną). Teraz już tylko do piekarnika i czekamy aż będą złociste i chrupiące.

Czas przygotowania potrawy około 8 godzin, za to efekt powalający, można ułatwić sobie życie przygotowując dzień wcześniej farsz.

wczoraj spędziłem te 8 godzin w kuchni ale nie żałuje. z tych składników wychodzi około 70-80 pasztecików. kupa żarcia
pozdrawiam i dziekuje za przepis na pączki są smaczne
Radek
 

Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 15 gości