Sprawdzony przepis na roladę makową, proszę:)

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

Sprawdzony przepis na roladę makową, proszę:)

Postprzez natkaa » Wt gru 22 2009, 16:33

Na cieście drożdżowym :D
Potrzebuje przepis dla całkowitego laika w pieczeniu ciast :wink:
Avatar użytkownika
natkaa
 
Posty: 252
Dołączył(a): Wt sty 29 2008, 19:48

Re: Sprawdzony przepis na roladę makową, proszę:)

Postprzez bk » Pn sty 18 2010, 20:40

nie wiem, czy chodzi Ci o mak gotowy z puszki, czy robiony. jeśli robiony, to kup torebkę maku 500 gram, zalej mlekiem i parz na małym ogniu ze dwie godziny tak żeby mak zmiękł i napęczniał (nie chrzęścił w zębach). potem musisz go odcedzić i zmielić najlepiej ze trzy razy przez maszynkę. następnie na małym ogniu podsmażasz ciągle mieszając żeby nie przypalić i dodajesz cukier puder i miód do smaku, bakalie (rodzynki, skorka pomarańczowa). nadzienie masz gotowe. ciasto:
na jedna roladę
pół kilo maki
5 dag drożdży
14 dużych łyżek i 2 łyżeczki małe cukru
szklanka mleka
trochę masła lub margaryny, około 1/4 do 1/3 kostki
2 łyżki oleju
1 jako
mleko podgrzewasz lekko, żeby było cieple, odlewasz do miski tyle żeby w garnuszku zostawiasz ok 50 ml.do tego co w garnuszku dodajesz drożdże i 2 łyżeczki cukru, mieszasz i zostawiasz do wyrośnięcia zaczyn,nie podgrzewasz
do miski z pozostałą częścią mleka dodajesz wszystkie pozostałe skaldaniki i wyrabiasz ręką tak żeby ciasto odchodizlo od reki ale było plastyczne i dobrze się rozciągało. podsypujesz stolnice maka i na niej rozwałkowujesz ciasto na kwadrat o boku krótszym niż długość blaszki. nakładasz nadzienie tak żeby została wolna ramka po bokach tak po około 2 cm i zawijasz roladę. końce zakładasz pod spod tak żeby farsz nie wypłynął. przekładasz ciasto do blaszki wysmarowanej margaryna i podsypanej maka. ja smaruje ciasto surowe po wierzchu mlekiem rozrobionym z żółtkiem,wtedy ładnie się zrumieni i będzie błyszcząca chrupiąca skorka. i do pieczenia. temp ok 200 stopni, piec ok 40 minut
najbardziej się opłaca kupić więcej maku i zarobić więcej ciasta,tak żeby można było na raz do piekarnika dwie blaszki włożyć. wtedy na kilo maki daj 2 cale jajka i 1 żółtko
poza tym przygotowany mak można zamrozić i potem na inna okazje wyciągnąć żeby przygotować ciasto
z mojego przepisu rosną dość wysokie rolady, moja teściowa z jednego kilograma maki robi 3 rolady,wtedy one są takie bardziej płaskie jak w cukierniach
jak coś jest mało czytelne to pisz,odpowiem
F:)
Sz:)
Ł:)
Avatar użytkownika
bk
 
Posty: 2406
Dołączył(a): N sty 15 2006, 00:16

Sprawdzony przepis na rolade makowa prosze

Postprzez Johnnyvfmu » So wrz 30 2017, 02:43

szukalam najpierw w necie, ale chcialam jakis sprawdzony przepis
potrzebuje na jutro dla meza na urodziny

nie chce piec biszkopta, tylko taki typowo na zimno

dzieki Wiolciunia
Johnnyvfmu
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz wrz 21 2017, 12:46

Re: Sprawdzony przepis na roladę makową, proszę:)

Postprzez michalmazur » Pn lis 20 2017, 13:19

może trzeba zrezygnować z formy rolady i zrobić na gotowych biszkoptach

you could try this out
michalmazur
 
Posty: 440
Dołączył(a): Śr kwi 12 2017, 09:30


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 19 gości