Strona 1 z 1

ciasteczka na choinke

PostNapisane: Wt lis 30 2004, 11:17
przez dorotap
czy ktos zna przepis na pierniczki lub inne ciasteczka nadajace sie na choinke
prosze o pomoc :) :) :)

PostNapisane: Śr gru 01 2004, 17:33
przez Gość
pierniczki na choinkę
0,3 l.miodu
40dag cukru
35 dag masła lub margaryny
0,3 l. kremówki
po 1,5 łyżki stołowej imbiru i cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 kg mąki

Masło, miód, cukier i przyprawy wymieszać. śmietanę ubić i dodawać powoli do ciasta. Dodać mąkę aby ciasto nabrało stałej konsystencji. żawinąć w folię i włożyć do lodówki. ńastępnego dnia rozwałkować cienko, wyciąc dowolne kształty, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec w temp. 175 stopni celcjusza przez 10-15 min
Polukrować i udekorować bakaliami
smacznego

ciasteczka na choinke

PostNapisane: Śr gru 01 2004, 17:44
przez dorotap
dziekuje bnardzo skorzystam :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

PostNapisane: Pn gru 06 2004, 13:06
przez maGGma
hmm moze i ja zrobie..? znaczy te pierniczki nadają się do nawlekania nitką i wieszania na choinkę? a co z przyprawą korzenną? jak jest imbir i cynamon, to juz niepotrzebna?

PostNapisane: Wt gru 07 2004, 11:42
przez GRoszko
możesz stosować imbir i cynamon lub inne przyprawy korzenne czyli przyprawę piernikową

PostNapisane: Pn gru 20 2004, 10:30
przez maGGma
Mam pytanie odnosnie tych pierniczkow (dopiero sei za nie zabieram :roll: )
a mianowicie:
czy miod musi byc gesty - tzw. sztuczny, czy moze byc ten zadki..?

PostNapisane: Pn gru 20 2004, 16:17
przez maGGma
hmmm beda z rzadkim :)

PostNapisane: Śr lis 15 2006, 13:28
przez karkas
czas chyba wyciągać takie przepisy z dnia forum :D

PostNapisane: Pn gru 11 2006, 12:38
przez Aniolinek
A ja robiłam tak:
masło
2łyżki smalcu
2 przyprawy do piernika
szklanka cukru
pół słoika miodu(dałam sztuczny)
zagotować
1kg mąki
2łyżki proszku do pieczenia
2jajka
pół paczki kakao
wyrobiż ciasto i wykrawać
Ale ja robiłam juz ze 2tyg temu bo to takie prawdziwe pierniczki więc muszą swoje poleżec zeby zmiękły
Ale mam gdzies taki przepis na ala pierniczki,poszukam:D
udekorowac jak kto lubi
Smacznego

PostNapisane: Śr gru 13 2006, 12:02
przez Aniolinek
aha do tej masy do gotowania jeszcze szklanka mleka:D

PostNapisane: N gru 17 2006, 22:11
przez Justyśka
Mam pytanie czy w takich ciasteczkach to dziurkę robi sie przed pieczeniem czy po upieczeniu da się przebić igłą. :lol:

PostNapisane: Pn gru 18 2006, 11:22
przez april
Pierniczki pyszne
Składniki Przepis
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika

Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką).
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
Ciasteczka można piec różnej grubości :) Ja, jak mam sporo czasu, wałkuję ciasto na grubość około 3 mm, i wykrawam dowolnego kształtu pierniczki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo sreberkiem posypanym mąką. Albo wałkuję grubsze ciasto i wycinam pierniczki specjalnymi foremkami do odciskania różnych świątecznych kształtów.
Ciastka powinno się piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza :) Można je lukrować i dowolnie ozdabiać. Nadają się do powieszenia na choince.

Uwaga:
Zamiast cukru pudru można użyć zwykłego cukru, ale wówczas kryształki będą widoczne w ciasteczkach.

PostNapisane: Wt gru 11 2007, 21:45
przez agamal26
:D

PostNapisane: N gru 16 2007, 01:25
przez Aniolinek
A ja dziś robiłam tak:
1 i 1/2 szkl mąki
1 jajko
pół masła roślinnego
1łyżka mleka
5łyżek cukru
przyprawa do piernika
2 łyżki kakao
torebka cukru waniliowego
zagniatamy, wkładamy na 30 minut do lodówki, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka i pieczemy 5-10 minut w 180 oC
Są kruche i pyszne, tydzień temu robiłam zwykłe pierniczki i nie wiem czy do świąt skruszeją :) Na razie można zęby połamać:)
A jeśli chodzi o dziurkę na niteczkę to ja przed pieczeniem robię ją zwykłą słomką do napojów tzn ciasto wchodzi w rurkę i gotowa dziurka:)
Smacznego!

PostNapisane: Pn gru 17 2007, 11:16
przez mala_zaba
Aniolinek napisał(a):A ja dziś robiłam tak:
1 i 1/2 szkl mąki
1 jajko
pół masła roślinnego
1łyżka mleka
5łyżek cukru
przyprawa do piernika
2 łyżki kakao
torebka cukru waniliowego
zagniatamy, wkładamy na 30 minut do lodówki, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka i pieczemy 5-10 minut w 180 oC
Są kruche i pyszne, tydzień temu robiłam zwykłe pierniczki i nie wiem czy do świąt skruszeją :) Na razie można zęby połamać:)
A jeśli chodzi o dziurkę na niteczkę to ja przed pieczeniem robię ją zwykłą słomką do napojów tzn ciasto wchodzi w rurkę i gotowa dziurka:)
Smacznego!

Chyba zaraz wyprobuje Twoj przepis skoro polecasz :P

Ale jeszcze pyanie nic do urosniecia nie dodajesz??

PostNapisane: Pn gru 17 2007, 15:53
przez Aniolinek
spisałam jak głupia z przepisu i w przepisie nie ma sody ani proszku ale ja dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia:) to nie są standardowe pierniczki ale takie kruche ciasteczka na choinkę ale z zapachem piernikowym:)
Pozdrawiam

Re: ciasteczka na choinke

PostNapisane: Pn sty 08 2018, 10:28
przez michalmazur
ja nigdy nie piekłam tego typu ciastek ale chyba się skuszę

sala weselna warszawa i okolice tanio