hej Natalia
SZARLOTKA SYPANA
1 szkl. mąki
1 szkl. kaszy manny
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1-1.5 kg kwaśnych jabłek
250 gram masła z lodówki
cynamon
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Na wysmarowaną formę wysypać 1/3 sypkich składników, położyć na całości wiórki lub plasterki z 1/3 kostki masła. Na taki spód wyłożyć połowę jabłek posypanych cynamonem (jeśli lubicie).
Jabłka posypać równomiernie 1/3 sypkich składników, dodać kolejną 1/3 kostki masła.
Przykryć to drugą połową jabłek, wysypać (nadal równomiernie) resztę sypkich składników i rozłożyć na wierzchu resztę masła. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni.
Spożycie
Ciasto znika w mgnieniu oka. Jest baaardzo słodkie. Pyszne na ciepło z lodami i bita śmietaną