przez aga6 » Wt gru 09 2008, 12:45
dzięki dziewczyny! to zawsze coś innego niż do tej pory gotowałam, mam tylko pytanko do magdy109[/b ile dajesz oliwek i kaparów?
[b]malaladypank jaki sos sojowy polecasz? ile go zużywasz do tej pieczeni?
dagmar3 przepis na karkówkę:
Składniki:
- karkówka bez kości (od 1-2 kg.-zależy jaką dużą masz teflonową brytfankę),
- 1 pikantny ketchup,
- 1 majonez,
- 30 dkg. żółtego sera - do starkowania na wierzch,
- cebula (5-6 szt.).
Jak przyrządzić?
Karkówkę pokroić w plastry (lekko ugnieść kostkami ręki by zmiękła) – posolić, popieprzyć i ułożyć w teflonowej brytfance na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w kostkę i posypać mięso -> cebula musi być na całej powierzchni!!! Polać ketchupem, następnie majonezem (całą powierzchnię).
Potrzebne przybory:
Teflonowa brytfanka.
Jak podawać?
Podawać tylko na gorąco - z uwagi na roztopiony żółty ser! Najlepiej od razu po upieczeniu - prosto z brytfanki.
Uwagi:
Przypominam, że wszystkie składniki (cebula, ketchup, majonez) muszą być na wszystkich kawałkach karkówki - NA CAŁEJ POWIERZCHNI!!!!
Czas przygotowania:
Piec ponad 1 godz.
Na 10 min. przed końcem pieczenia zetrzeć żółty ser na całą powierzchnię i zapiec.
przepis ściągnęłam z internetu,ale jest sprawdzony. Moja rada jest taka,aby jednak karkówkę trochę podlewać od czasu do czasu, bo mi za pierwszym razem się spód trochę przypalił. Nie zużyłam całego majonezu i ketchupu.
powodzenia!
Olga (28.05.04)