Dorsz w cieście w zalewie słodko - kwaśnej
• ok. 1 kg płatów rybnych (panga lub mintaj)
• sok z 1 cytryny
• sól, pieprz
• przyprawa do ryb
CIASTO:
• 4 jajka
• 1½ szkl. mąki
• mleko
ZALEWA:
• 5 cebul
• 200ml ketchupu pikantnego
• 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
• 2-3 łyzki octu
• ok.½ - ¾ szkl. wody
• przyprawy- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier
Płaty rybne pokroić, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 12 godz.
CIASTO:
Jajka z mąką rozbełtać widelcem lub mikserem na gładką masę. Dodawać stopniowo tyle mleka, by ciasto uzyskało porządaną konsystencję (ciasto ma być gęste, elastyczne, konsystencją przypominające ciasto na omlet, a nawet gęściejsze). Przyprawić solą, pieprzem i papryką slodką.
Pokrojone płaty rybne maczać w cieście i smażyc na głębokim oleju (np. w frytkownicy) na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
ZALEWA:
Cebule obrać, pokroić w półtalarki. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać wodą. Dusić pod przykryciem ok.10min. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać ketchup z koncentratem pomidorowym. Wlać ocet, posłodzic do smaku (1-2 łyżki). Dusić wszystko (nie przykrywając!), aż zalewa zgęstnieje.
Usmażoną rybę w cieście zalać goracą zalewą pomidorową.
Smacznego !!!