przez malaladypank » Śr gru 03 2008, 21:49
z kiszonej...
szatkujesz kiszoną kapuchę (przelej na sicie wodą, aby trochę kwasu zgubiła) i do gara przekładasz wodą zalewasz, tak co by przykryć. Tak trzymasz w garze na małym gazie aż zmięknie. Co jakiś czas podnieś dekiel, zabełtaj łychą drewnianą, puść gazy wolno.
Przyprawy dodaj: liści bobkowych, ziela angielskiego kulek parę, jałowca owoc, kminku, pieprz "afro".
Pociachaj boczek w kostkę, kełbasę w plastry czy półksiężyce i zrumień na patelni (niektórzy dają mielone mięso). Dodaj cebulę w kostkę pokrojoną i razem dosmaż, aż cebula złota dostanie.
Dodaj wszystko do kapuchy, wzbogać w sól, grzyby i... duś dalej.
Gdy płynu w duszy już jest w sam raz dodaj ugotowany makaron łazanki, trochę masła, wymieszaj i dociągnij solą i pieprzem