Strona 1 z 1

Swiąteczna karkówka

PostNapisane: Śr wrz 10 2008, 18:53
przez malaladypank
Prosze bardzo przepis na marynatę do karkówki;
na 4 litry wody dodajemy 8 łyżek soli ,dodajemy listki laurowe,ziele angielskie,pieprz.Wszystko razem trzeba zagotować i potem ostudzić .
Do ostudzonej marynaty wkładamy mięsa na 4 dni w międzyczasie przekręcamy to mięso w garnku i dla chętnych;bierzemy strzykawkę z igłą nabieramy marynaty do strzykawki i wstrzykujemy do mięs .Marynata z mięsem musi stać w chłodnym miejscu u mnie stoi na balkonie.Ten przepis wystarcza mi na zamarynowanie 2,60 kg mięsa.
Przed upieczeniem można mięso obsmażyc na patelni(też dla chętnych) wrzucić w rękaw do pieczenia i piec ja piekę kawałek 1,30 kg w 175 stopniach przez 1,5 godziny
Ciekawe czy Wam też będzie smakować.

Re: Swiąteczna karkówka

PostNapisane: Pt wrz 12 2008, 11:06
przez karola27
ja mam trochę inny przepis na marynatę do karkówki. na każdy litr wody do marynaty 1 łyżka soli, do tego pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ząbków czosnku, łyżeczka płaska cukru (żeby mięso było kruche). wody musi być tyle, żeby mięso było przykryte. całość zagotowuję a potem w taką gorącą marynatę wkładam mięso i na kilka dni w chłodne miejsce. wyjmuję, szpikulcem robię dziury w mięsie i wkładam w te dziury czosnek. obsmażam na patelni na mocnym ogniu, jeszcze trochę pieprzę i do brytfanki. na wierch kładę pokrojoną w plastry cebulę a potem do pikarnika i 1,5 godziny piekę, pół godziny na większym ogniu potem na mniejszym.

w sumie te nasze przepisy bardzo podobne. :)

Re: Swiąteczna karkówka

PostNapisane: Śr gru 15 2021, 18:11
przez mikolajseo
Ile ludzi, tyle przepisów... i każdy wyśmienity :)

Półkolonie Białystok