Kassja napisał(a):Goseta napisał(a):(od słodyczy sie robi slodka krew, a jak jest słodka krew to sie chce słodyczy.
Pierwsze słysze bo chyba nie jest to podparte zadnymi badaniami
Opis Metody Montignac
Metoda Montignac składa się z dwóch etapów: fazy I - kiedy następuje utrata wagi oraz fazy II - kiedy następuje stabilizacja wagi na osiągniętym poziomie. Pierwszą zasadą I fazy jest absolutny zakaz rezygnowania z posiłków, zwłaszcza ze śniadania i obiadu, ponieważ może to spowodować przestawienie się organizmu na tryb głodowy, co z kolei doprowadzi do magazynowania zapasów. Posiłki powinny być spożywane o stałych porach. Proporcje poszczególnych posiłków powinny być następujące: obfite śniadanie, sycący obiad oraz lekka kolacja. Należy pamiętać że wieczorem przemiana materii nie jest już tak sprawna, jak rano i te same produkty zjedzone wieczorem odkładają się chętniej (zwłaszcza tłuszcze nasycone).
W fazie I:
* Należy wybierać te pokarmy o niskim Indeksie Glikemicznym (zwanym dalej IG), które powodują jak najniższą (<35) wypadkową stężenia cukru we krwi po posiłku, przez co ograniczymy wydzielanie insuliny.
* Dozwolone są dwa typy posiłku: Węglowodanowy - w skład którego wchodzą węglowodany o IG do 50 i białko, żadne tłuszcze nasycone i niewielka ilość tłuszczów nienasyconych. Tłuszczowy - w skład którego wchodzą tłuszcze, białka oraz węglowodany o bardzo niskim IG (warzywa).
* Należy unikać napojów zawierających kofeinę, ponieważ kofeina pobudza wydzielanie insuliny.
* Należy unikać podjadania między posiłkami.
* Wszystkie posiłki powinny zawierać węglowodany i białka.
* W skład śniadania powinny wchodzić dobre węglowodany, najlepiej bez tłuszczu.
* Obiad powinien być tłuszczowy z dodatkiem węglowodanów o bardzo niskim IG.
* Kolacja dowolna, jednakże lżejsza od obiadu.
Przykładowo:
śniadanie węglowodanowe- płatki owsiane, żytnie, jęczmienne z mlekiem/ jogurtem 0%, twaróg 0%, tuńczyk w sosie własnym, dżem na fruktozie (oszczędnie), chleb z mąki pełnego przemiału, ryż, makaron bezjajeczny, surowe warzywa, pasta z roślin strączkowych - do wyboru do koloru. Przed takim śniadaniem (30 min.) można zjeść owoc. Ten rodzaj śniadania totalnie bez tłuszczu!
śniadanie tłuszczowe - jajka, wędliny, sery, ryby, surowe warzywa (bez gotowanych marchewek, buraków i ziemniaków) - bez wymienionych wyżej, bez ketchupów, musztard itp. zawierających cukier.
Obiad węglowodanowy - ryż, makaron z mąki durum bez jajek, surowe i gotowane warzywa (bez gotowanych marchewek, buraków i ziemniaków, kukurydzy, groszku - patrz tabela IG), sosy na bazie warzyw i jogurtu 0%, bardzo chude ryby, soczewica, fasola, groch, soja. Bez dodatku tłuszczu!
Obiad tłuszczowy - mięsa, sery, ryby, jaja, surowe i gotowane warzywa (bez gotowanych marchewek, buraków i ziemniaków, kukurydzy, groszku - patrz tabela IG), sosy na bazie wywarów z mięsa i śmietany, oleje, oliwki.
Kolacja to lżejsza wersja obiadów. Kolacja powinna być jak najchudsza.
W fazie II:
* Wypadkowy IG posiłku może wynosić do 50.
* Pozostałe zalecenia analogicznie do fazy I.
Dlaczego tyjemy?
W przypadku otyłości mamy do czynienia z nadmiernym poziomem insuliny we krwi i zwykle jest on proporcjonalny do nadwagi i wywołuje go spożycie węglowodanów o wysokim IG.
Normalny poziom glukozy we krwi wynosi na czczo 1 g cukru na litr krwi. Kiedy poziom ten spada, trzustka wydziela glukagon, który powoduje wyrównanie zawartości cukru we krwi do porządanego poziomu. Gdy poziom cukru rośnie trzustka wydziela insulinę, która obniża poziom cukru. Ilość insuliny u osoby szczupłej jest proporcjonalna do stężenia cukru we krwi, więc jeśli stężenie jest duże, wydzieli się dużo insuliny i odwrotnie, mało cukru - mało insuliny. U osoby otyłej trzustka wydziela dużo więcej insuliny, niż potrzeba.
Insulina uruchamia mechanizmy metaboliczne odpowiedzialne za powstawanie tłuszczów i nadmiernie magazynuje te, które zostały spożyte razem z węglowodanami.
Gdyby tłuszcze zostały spożyte w posiłku zawierającym węglowodany o niskim IG, nie wydzieliłaby się duża ilość insuliny, więc tłuszcze zostałyby wykorzystane przez organizm jako jedno ze źródeł paliwa.
Nadmierne wydzielanie insuliny jest zaburzeniem metabolizmu i można je skutecznie eliminować poprzez wprowadzenie I fazy Metody Montignac.
Dlaczego nie powinniśmy ograniczać kalorii (Kcal)?
Ograniczenie ilości kalorii przyjmowanych wraz z posiłkiem może doprowadzić do początkowej utraty kilogramów, jednakże organizm posiada zdolność adaptacji do nowych warunków i bardzo szybko zaczyna magazynować wszystko to, co mu dostarczamy na wypadek dłuższego głodu. Spowalnia się nasza przemiana materii, co oznacza że przy coraz mniejszych porcjach nadal możemy przytyć, a w najgorszym wypadku przestać chudnąć. Po takiej diecie efekt jo-jo jest nieunikniony!
Ponadto wyliczenia zarówno zapotrzebowania organizmu na kalorie, jak i zawartości kalorii w poszczególnych produktach są czysto teoretyczne, ponieważ:
- nie jesteśmy w stanie dokładnie określić naszej przemiany materii (zmienia się ona w zależności od aktywności, pory dnia, wieku, warunków zewnętrznych etc.)
- dane o zawartości kalorii w produktach są różne w różnych tabelach
- wartość odżywcza produktu zależy od sposobu jego przyrządzenia (np. gotowanie ułatwia przyswajanie)
- zawartość tłuszczu w mięsie zależy od sposobu hodowli zwierząt
- wyliczenia nie uwzględniają warunków przyswajania tłuszczy i węglowodanów w zależności od ilości spożytego błonnika.
Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 73 gości