przez kitek82 » Cz gru 20 2007, 23:02
bANAN PIECZONY
Skład: banan
Proporcje na tyle osób ile upieczesz bananów
po 1 bananie na osobę
Umyte banany w skórce ukladam na blasze i piekę w temperaturze 200 stopni. Gdy skóra zrobi się czarna (ok 10-15 minut) przekładam banany na drugą stronę. Gdy skóra zrobi się czarna banany są gotowe. Można po nacięciu skórki wlać trochę syropu klonowego - pycha!
Owoce pod kruszonką
mąka pszenna, cukier, oliwa, owoce do wyboru
Proporcje na deser dla dwóch osób
dwie gruszki lub szklanka śliwek
[size=18
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
4 łyżki oliwy
Gruszkę obieram i kroję na drobne części. Ze śliwek wyjmuję pestki i dzielę na połowy. Wykladam owoce w naczyiu żaroodpornym. Mieszam w kubku mąkę z cukrem i oliwą. Nakładam na owoce tworząc palcami grudki jak do zacierek. Piekę ok 40 minut w temperaturze 200 stopni. Pyszne na ciepło.
Rogaliki z powidłami
smalec, mąka pszenna zwykła, mąka pszenna razowa, drożdże, cukier, cukier puder, powidła owocowe
Proporcje na 64 rogaliki
2 kostki smalcu
1/2 kg mąki pszenna zwykła
1/2 kg mąki pszennej razowej
100 g drożdży
szklanka cukru pudru
2 słoiki domowych powideł
łyżka cukru
Droźdze rozpuszczam w szklance ciepłej (nie gorącej) wody z łyżką cukru. Pozostawiam na 10 minut pod ścierką. W tym czasie siekam smalec z mąką. Wylewam na posiekane ciasto zaczyn drożdżowy. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na 8 równych części. Każdą część rozwałkowuję na placek w kształcie koła. Placek dzielę radełkiem na 8 równych części (na pół, na pół i powstałe ćwiartki również na pół). Na każdą z części nakładam przy brzegu łyżeczkę powideł i zawijam rogalik do środka koła. Wykąldam rogaliki na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piekę ok 20 minut w temperaturze 200 stopni. Polewam lukrem. Lukier: Cukier puder rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody.
Zawijańce drożdżowe
Skład: drożdże, cukier, mleko sojowe lub woda, sól, mąka, margaryna, cynamon, dżem lub cukier i rodzynki
50 g drożdży
3/4 szklanki cukru
2 szklanki letniego mleka sojowego lub po prostu wody
1/2 łyżeczki soli
7 szklanek mąki
2/3 kostki margaryny rozpuszczonej
cynamon
cukier
1/3 Kasi rozpuszczonej lub dozwolony dżem lub cukier i rodzynki
Drozdże mieszamy z mlekiem i cukrem odstawiamy na kilka minut. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy by trochę ostygła, Mąkę przesiwamy przez sito, mieszamy z solą a następnie dodajemy do ruszających się drożdży. Mieszamy delikatnie i wlewamy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto kilka minut a następnie odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 3-4 części, oprószamy mąką i rozwałkowuujemyna dość duży placek (jak dzielę na 3 częsci to wałkuję na prostokąt 30 na 40 cm), smarujemy placek roztopioną margaryną, posypujemy dość grubo cukrem cukrem i cynamonem (wg upodobań) lub smarujemy innym "farszem" a następnie zwijamy w roladę.Roladę kroimy na plastry szerokości ok. 1,5 - 2 cm. Pieczemy w temperaturze 180 st C ok. 17 minut - znaczy się do zrumienienia.
Bułeczki drożdżowe bez mleka i jaj (słodkie)
Skład:
drożdże, woda, cukier, mąka, oliwa
100 g drożdży
2 szklanki letniej wody
szklanka cukru
kilogram mąki
12 łyżek oliwy
Drożdże rozpuszczam w szklance letniej wody z łyżką cukru i odstawiam na 5 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodaję pozostałe produkty i zagniatam ciasto drożdżowe. Odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem. Formuję bułeczki rękami natartymi oliwą i układam na blasze przykrytej pergaminem. Piekę ok 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.
Upieczone bułeczki doskonale nadają się do zamrożenia.
Ciasteczka kruche z mąki i oliwy
Skład:
cukier, mąka, oliwa, woda
szklanka mąki
2 łyżki cukru
4 łyżki oliwy
4 łyżki letniej wody
Wszystkie składniki szybko zagniatam, zawijam ciasto w folię i wkładam na godzinę do lodówki. Z rozwałkowanego ciasta wycinam ciasteczka. Jak nie mam czasu tnę radełkiem jak popadnie Piekę ok 5 minut w temperaturze 125 stopni
Ciasteczka kukurydziane Renatki
Skład:
mąka kukurydziana, cukier, smalec lub inny tłuszcz, woda
2 paczki (ok. 900g) mąki kukurydzianej
szklanka cukru
2 kostki smalcu (pół kilo)
pół szklanki wody
Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy ręką placuszki. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 150 stopni
Ciasto owocowe z kaszy manny lub kukurydzianej
Skład:
kasza manna, cukier, mąka, oliwa, owoce do wyboruszklanka kaszy manny
szklanka cukru
szklanka mąki
pół szklanki oliwy
Mąkę, kaszę i cukier mieszam w misce. Do formy wyłożonej pergaminem wysypuję połowę mieszanki. Wykładam owoce, na które dziecko nie jest uczulone (doskonale nadają się np. jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie) Wysypuję drugą połowę mieszanki. Wygładzam powierzchnię i zalewam oliwą. Jeżeli ciasto nie zostało pokryte oliwą należy dolać tłuszczu tak, aby nie było "suchych plam". Piekę ok 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Placuszki
250 ml wody
200 ml kleiku kukurydzianego
czubata łyżka mąki kukurydzianej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól
olej do smażenia
Do miski lub garnka wlać wodę, osolić ją do smaku, dodać kleik, całość wymieszać z obydwoma gatunkami mąki. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką masę, każdy placek wygładzić na patelni. Smażyć po obu stronach na nie przywierającej patelni, aż się przyrumienią.