Przepis NA PIERNICZKI można robić z połowy porcji bo wychodzi dużo.
0,5 kg miodu
0,5 kg cukru
400g masła
2 paczki przyprawy do piernika
0,5 paczki cynamonu
Kilka goździków, kilka ziela angielskiego ( zmielić )
0,5 gałki muszkatołowej
5 dużych łyżek ciemnego kakao
1 szkl. mleka zimnego
TO WSZYSTKO przegotować cały czas mieszając. Gdy nieco ostygnie dodać:
1,5 kg mąki
4 jaja
1 duży proszek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 duży olejek migdałowy
skórka smażona pomarańczy
skórka starta z cytryny
Wszystko razem wyrobić, oziębić, rozwałkować cieńko i wykrawać, upiec aż będzie zrumienione.
PIEC 180 STOPNI PRZEZ OK. 10 MINUT
Po upieczeni WSADZIĆ do garnka i przykryć folią pozostawić na 3 -4 dni aż zmiękną i skruszeją.
Ozdobić w/g uznania.
Pierniczki należy robić wcześniej jak w przepisie bo po upieczeniu są twarde