przez mala_zaba » Wt lis 27 2007, 12:07
Składniki:
*1,5 kg mąki
*0,3 litra miodu
*40dag cukru
*35 dag masła lub margaryny
*0,3 litra kremówki
*po 1,5 łyżki stołowej imbiru i cynamonu
*1 łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło, miód, cukier i przyprawy wymieszać. śmietanę ubić i dodawać powoli do ciasta. Dodać mąkę aby ciasto nabrało stałej konsystencji. żawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie rozwałkować cienko, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec w temp. 175 sto. przez 10-15 min.
Polukrować i udekorować bakaliami.
W tamtym roku z tego korzystalam :] wyszly pyszne tylko ja kupilam takie mazaki do dekolacji tortu i malowalam co chcialam :]