przez Kiniajg » Wt wrz 25 2007, 17:36
A więc zaczynam:
50dag mąki, 10 dag. cukru, 3 dag świezych drożdży, 1/4 l mleka, 15 dag masła, 5 żółtek, sól, 1/2 kg śliwek węgierek bez pestek.
Kruszonka 10dag. mąki, 5 dag. ,masła 5 dag cukru pudru.
Zrób rozczyn- drożdże rozetrzyj z łyzką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiej do miski, zrób dołek, wlej ciepłe melko, gotowy rozczyn i dodaj sól. Wymieszaj. Rozpuszczone masło i żółtka utarte z cukrem dodaj do ciasta. Na stolnicy posypanej mąką wyrabiaj ciasto do momentu, gdy bedzie odstawać od ręki. Uformuj kulę, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na 25-40 minut. Ciasto ma podwoić objętość. Zrób kruszonkę - masło posiekaj z mąką i cukrem.
Prostokątną balchę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj w prostokąt, przełóż na blachę i rozciągnij palcami. Na cieście ułóż połówki śloiwek. Odstaw na kilka minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
SMACZNEGO