przez AgaO. » Wt wrz 18 2007, 21:48
Hej, ja robiłam sałatkę z buraczków, fajna sprawa do obiadu i do kanapek pasuje.
3 kg. buraków gotujemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach
0,5 kg. papryki, 3 duże cebule kroimy w kostke
1szkl. octu, 1 szkl.wody 3/4 szkl.cukru 2 łyżki soli- robimy z tego zalewę, i na tą gotującą się zalewę wrzucamy paprykę i cebulę i gotujemy ok.5 minut.
Buraczki mieszamy z 1 szkl.oliwy, wlewamy zalewę i calość mieszamy i wkładamy do słoiczków. Pasteryzujemy ok.15 monut.
Gruszki słodko-kwaśne
ok.4-5 kg. gruszek, obieramy, kroimy na połówki, albo na ćwiartki jeśli są duże, wyjmujemy gniazda nasienne
1,5 litra wody, 1 kg. cukru, 1 szkl.octu- gotujemy i na gotującą sie zalewę wrzucamy gruszki gotujemy je ok.5-10 minut, gorące nakładamy do słoików i zalewamy gotującym się octem.
Papryka
ok.2-3 kg. papryki kroimy w szersze paseczki
5 szkl.wody, 1 szkl.octu, 3/4 szkl.cukru, 1 łyżka soli- gotujemy i na gotujące się wrzucamy paprykę, od momentu zagotowania się gotujemy 2-3 min.
Wykładamy paprykę i gorącą do słoiczków, zalewamy gotującym się octem.
Sos słodko- kwaśny ( smakuje jak kupny)
5 kg. pomidorów
1,5 kg. cebuli
2 szt. czerwonej papryki
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
Pomidory sparzyć zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, cebulę obrac pokroić w kostkę.Pomidory i cebule posolić 1 lżką soli i zostawić na noc.
Na drugi dzień, odcedzić, wrzucić do garnka i dodać przyprawy
1 lżaczka oregano
0,5 łyżeczki chili
0,5 lyżeczki czosnku
1 lyżeczka wegety
2 lyżki musztardy
2 lyżeczki słodkiej papryki
2 lżeczki pieprzu białego
3 szkl.cukru
2 szkl.octu winnego lub 1 szkl.octu 10%
Pomidory z cebulą i przyprawami gotować 1 godz. 15 minut przed końcem dodać pokrojona w kostke papryke, ananasa i kukurydzę i pogotować 15-20 minut. Na koniec zrobic zaprawkę z 2łyzek mąki ziemniaczanej z wodą.
Gorący sos nakładac do sloików, mozna nie pasteryzować, ale ja pasteryzowałam
Jescze została mi do zrobienia cebulka, ale nie mam natchnienia żeby jej naobierać. :wink:
Ola:24.08.2004
Mateuszek:6.05.2007