przez Kiniajg » Śr wrz 05 2007, 12:23
A więc
1/3 szkl. mąki, 1 kostak masła, 1/3 szkl. brązowego cukru, 1/3 szkl. kaszki mannej błyskawicznej, 1 kg jabłek, 1 płaska łyzka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, garść orzechów laskowych i włoskich, rodzynki
Obierz jabłka, zetrzyj na grubej tarce i odstawi na bok - pokrop odrobina skou z cytryny by nie szczarniały. Pokrój orzechy laskowe i włoskie na cienkie paski a rodzynki na pół przekrój. Dodaj do jabłek i wymieszaj. Nastepnie do osobnej miski wsyp mąkę, kaszkę, proszek do pieczenia i wszytskie skłądniki i wymieszaj. Okrągłą formę do ciasta posmaruj gruba warstwą masła (1/3 kostki) i wsyp na nią ok 0,5-1cm tej miesznki. Nastepnie włóż do formy część startych jabłek z bakaliami i posyp odrobiną cynamonu. Zrób takie 3 warstwy. Na ostatnią zetrzyj na tarce 2/3 kostki masła zimnego. Szarlotkę piecz w piecu rozgrzanym do 160-180 stopni prze 30-45 minut. Podawaj najlepeij ciepłą z gałką lodów waniliowych