przez Bethi » Cz maja 31 2007, 08:51
Ja polecam krokiety z takimi grzybkami.Oczywiscie szuszone mozna dodac do wszystkich potraw,ale wczesniej trzeba je namoczyc.Pyszna jest tez jajecznica z grzybkami. Polecam rowniez lazanie,ktora sama robilam(Grzybkow mozna dodac wiecj).
Lazania - smak Italii
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: 40 minut
Składniki na 8 porcji
• 1/2 kg płatów lazanii
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki masła
• 1/2 l mleka
• marchewka
• łodyga selera naciowego
• 3 dag suszonych grzybów
• 200 ml przecieru pomidorowego
• 15 dag szynki
• olej
• po 50 ml białego wytrawnego wina i bulionu warzywnego
• 15 dag startego żółtego sera
• cebula
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Etapy przygotowania
1. Grzyby namoczyć, odcedzić, pokroić. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce.
2. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, marchewkę i seler, podsmażyć. Dodać mięso i grzyby, wlać bulion i wino, dusić chwilę, aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy, dusić 30 minut, przyprawić.
3. Masło stopić, wsypać mąkę, wymieszać. Wlać mleko. Mieszając, gotować na małym ogniu kilka minut. Przyprawić.
4. Płaty lazanii ugotować według przepisu na opakowaniu. Formę natłuścić, ułożyć warstwę makaronu, mięso, posypać serem i polać sosem.
5. W ten sposób ułożyć następne warstwy, polać sosem i posypać serem. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pozdr. :)