przez Bethi » Pn maja 21 2007, 11:00
Ciasto jogurtowe z truskawkami.
SKŁADNIKI
1/2 kg truskawek (mrożonych)
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1/2 kostki masła
1 torebka proszku do pieczenia (mała)
3 jajka
skórka otarta z 1 dużej cytryny
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na krem, następnie dalej ucierać, dodając po jednym jajku, a następnie po łyżce - mąkę z dodatkami i jogurt. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułka tortownicy, nierozmrożone truskawki przekroić na połówki i ułożyć ciasno na powierzchni ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Przepis sprawdzony. :D