Strona 1 z 4

Kulkowe Przepisy na cudne różności :D

PostNapisane: So lut 24 2007, 17:51
przez majroc
aaaniaaa napisał(a):GYROS:

cycki kurczaka
przyprawa do gyrosa
cebulka
kukurydza
ogorek korniszony
kapusta pekinska
sol pieprz
sos czosnkowy

miesko podsmazam z przyprawa ukladam na spod miski, pozniej na tym tluszczu z miesa podsmazam cebulke ukladam na mieso nastepnie daje ketchup rozmazuje go ;) pozniej kukurydza ogorek konserwowy sos czosnkowy i na sama gore kapusta pekinska drobno skrojona z sola i pieprzem :) ukladam to w szklanej misce warstwami i swietnie to wyglada :lol:
smakuje tez ok wlasnie jem :mrgreen:

Obrazek

PostNapisane: So lut 24 2007, 17:54
przez BeataM
... o jak super - wreszcie wszystko w jednym miejscu ... :)

PostNapisane: So lut 24 2007, 17:55
przez majroc
pirania napisał(a): kurczaczki w panierce :D

1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
1 łyżka curry - do smaku
1 łyżka vegety lub więcej

Wszystko razem zmiksować, aż będzie taka pianka :wink: do tego włożyć wcześniej pokrojone w kosteczki lub paski piersi z kurczaka. Pozostawić na 1-2 godzin. Smażyć w głębokim oleju.



U mnie w domu panuje szał na nie :lol: Dobrze smakują (również na zimno) z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy:

1 kostka sera feta
1 jogurt naturalny-mały
3 ząbki czosnku - jak ktoś lubi ostre to można dać więcej
vegety do smaku

Całość zmiksować na gładką masę i najlepiej pozostawić na parę godzin, żeby ładnie przeszedł. Można też jeść od razu. Jak kto woli :wink:


Smacznego :D

PostNapisane: So lut 24 2007, 18:02
przez majroc
halina83 napisał(a):
1,5 kg mięsa z kurczaka albo z indyka
4 zupy cebulowe w proszku
4 smietany 30% małe albo 2 duże
ser żółty

mięso porcjujesz jak chcesz (na małe albo na duże kawałki) układasz w naczyniu żaroodpornym, w blaszce albo prodiżu
obsypujesz zupkami w proszku, zalewasz śmietaną i posypujesz serem (może być położony w plastrach) i wkładasz do piekarnika na jakieś 1-1,5 godzinki

potem wyjmujesz i wcinasz :)

PostNapisane: So lut 24 2007, 18:08
przez majroc
Aneta0511 napisał(a):A ja zrobiłam sałatkę z paluszków krabowych :lol: :lol: :lol:

1 makaron ryżowy
1 opakowanie paluszków krabowych mrożonych (może być małe)
1 pucha kukurydzy
por
majonez
sól, pieprz

1/2 paczki makaronu robimy w/g przepisu na opakowaniu czyli trzymamy w gotowanej wodzie 3 min. i jak ostygnie to do michy, odmrażamy odmrażamy i kroimy paluszki krabowe w kostkę lub paseczki, wrzucamy kukurydzę i kroimy pora w talarki cienkie a pora w/g uznania kto lubi ostre to wiecej ( ja pokroiłam takiego nie za grubego do zielonego czyli tylko białe :wink: ) majonez, pieprz, sól do smaku i mięszamy :lol: super

A paluszki kupiłam w Kauflandzie za 1,69 zł i dobre :wink: makaron 3,50 zł też w Kauflandzie :lol:

Dobra sałatka :lol:

PostNapisane: So lut 24 2007, 18:09
przez asica
ten wątek nie powinien być w dziale KULINARIA ? :roll:

PostNapisane: So lut 24 2007, 18:11
przez majroc
żmijkaaa napisał(a):Obrazek
to moja babka swiezo wyczekoladowana :D
a przepis jest taki:
1,5 szklanki maki pszennej, 1 szklanka maki ziemniaczanej, szklanka cukru, kostka (250g) margaryny, 4 jaja, lyzeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy i rodzynki jak ktos lubi :) margaryne utrzec z cukrem, stopniowo dodawac zoltka i ucierac. Make ziemniaczana i pszenna z proszkiem do pieczenia przesiac do masy i wymieszac. Ubij piane z bialek i delikatnie polaczyc z ciastem. Ciasto wlac do natluszczonej i posypanej bulka tarta formy babkowej. Wstawic do pogrzanego piekarnika, piec 40-50 min w temp. 180 st. Przestudzona mozna udekorowac polewa :)

PostNapisane: So lut 24 2007, 18:32
przez majroc
pirania napisał(a):
Kawa Mrożona lub na gorąco z bitą śmietaną :D:D

Więc tak:

Najpierw przygotowuję nescafe z cukrem i mleczkiem (dość mocna) schładzam, wlewam do szklanki do której wrzucam kostki lodu tzn. tej samej kawy zamrożonej.

na szklanke ok 2 łyżeczek kawy, 2 łyżeczki cukru, mleko, ja przygotowuję do dzbanka i zostawiam do ostygniecia i potem część wlewam do tych woreczków na kostki lodu, żeby je tam potem wrzucić do tej kawy.

Do tego wrzucam jedną kulkę lodów śmietankowych. Na górę bita śmietana ( ubita śmietana 30% najlepsza jest) i posypuję potartą czekoladką i czasami polewam ajerkoniakiem :aiwebs_011:

Smacznego :D

Ps. Jak ktoś lubi można ją też zrobić na ciepło, tylko z bitą śmietanką i czekoladką :wink:


Obrazek

PostNapisane: So lut 24 2007, 18:38
przez majroc
Anabeli napisał(a):Obrazek

ciasto na ciasteczka i szarlotkę

40 dag. mąki
12dag. cukru pudru
1 masło (ciepłe- nie z lodówki)
2 żółtka
jeśli na szarlotkę to dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
jeśli ciasteczka to do jednej części dodać cacao i uformować wałeczki łącząc jasną i ciemną część razem, otoczyć w cukrze i do lodówki - lepiej się kroi.

wyrobić ręcznie (zagnieść) i do lodówki na 1godz.

2/3 części wyłożyć na blaszkę , jabłka wcześniej przeprażone przykryć 1/3 części i w 170 stopni przez 1- 1,20 godz. w piekarniku

ciasteczka 10 min w 180 stopniach.

pierniczki :mrgreen:
Obrazek

PostNapisane: So lut 24 2007, 18:41
przez majroc
bebe1809 napisał(a):Ciasto Rafaello - polecam naprawde super!!!! Bardzo szybkie bez mąki, proszków itp. - super.
Składniki: 10 jajek, bita śmietana, wiórki kokosowe, szklanka mleka, pół szklanki cukru.

Wykonanie:
ubić żótka z cukrem, osobno ubić pianę, kiedy zółtka będą jano żółciutkie dodać ubitą pianę i "wlać na dwie blaszki" (te płaskie), piec 10-15 min.

Masa:
Ubić 2 bite śmietany w jednej szklance mleka, na koniec dodać wiórek kokosowych.
Wystudzone ciasto przełożyć masą.
Pamiętajcie jednak, że to ciasto należy piec na papierze, bo od blaszki za chiny nie da się odkleić (przynajmiej ja nie mogę tego dokonać)

PostNapisane: So lut 24 2007, 18:42
przez majroc
bebe1809 napisał(a):Przepis na szybkie ciasto:
14 łyżek oleju+14 łyżek przesianej mąki+ 1,5 łyżeczki proszu do pieczenia+5 jajek+ pół szklanki cukru.
Wykonanie:
Ubić jaja z cukrem i dodawać na przemian 5 łyżek oleju, potem 5 łyżek mąki (w międzyczasie wsypać proszek). Piec około 45-50 min w temperaturze 180-200 stopni. Przed włożeniem ciasta piekarnik lekko nagrzać.

Można do środka dodać różne bakalie, albo owoce.

PostNapisane: So lut 24 2007, 18:48
przez majroc
aaaniaaa napisał(a):Pizza :mrgreen:
Obrazek

0,5 kg maki
2-5 dkg drozdzy
2 jajka
6 lyzek oleju
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3/4 smietany
zagniesc ciasto na balszke i dodac kto co lubi

Sos: :D
natke pietruszki posiekaj drobno, do tego kilka zabkow czosnku (zalezy czy lubisz duzo czy malo) przecisnij przez przeciskacz troche oleju i masz pyszniasty sos do pizzy, uwielbiam go !

PostNapisane: So lut 24 2007, 18:55
przez LadyAG
Kulki świetny pomysł z tym tematem :kiss_of_love:

PostNapisane: So lut 24 2007, 19:11
przez Tasik
A dlaczego tutaj a nie na wątku kulinarnym?????
:shock: :shock: :shock: :shock:

PostNapisane: So lut 24 2007, 19:14
przez mazurzyna
a czemu kulkowe ???

PostNapisane: So lut 24 2007, 19:23
przez april
no właśnie i czemu nie w kulinariach?
w ten sposób będzie tu jeden wielki bajzel :roll:

PostNapisane: So lut 24 2007, 19:31
przez Asia i Oliwcia
A to link na przepis na pyyszne gofry (chyba Truskafka podała na Paźdż)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13274.html

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: So lut 24 2007, 19:43
przez majroc
mazurzyna napisał(a):a czemu kulkowe ???


MY Założycielki i pomysłodawczynie "Październiczki2006" jesteśmy Kulki :D Stąd KULKOWE :aiwebs_017:

A powinien być na kulinariach... więc trzeba będzie go tam wrzucić :roll: tak powstał odruchowo ... Sorrki za bałagan...

Zapraszamy wszystkich chętnych do pisania i wstawiania zdjęć, przepisów, pomysłów :)

PostNapisane: So lut 24 2007, 21:30
przez dagmara20
super pomysl z tym watkiem :)

majroc nie przenosc go na kulinaria , tutaj jest pelno niepotrzebnych watkow i nikt sobie z tego nic nie robi wiec nasz niech tez zostanie :)

PostNapisane: So lut 24 2007, 21:33
przez Dziunia
wygladaja bardzo smacznie :D :D :D :D

PostNapisane: So lut 24 2007, 21:35
przez dagmara20
Dziunia napisał(a):wygladaja bardzo smacznie :D :D :D :D


tylko ile to wszystko ma kalorii :( hmmm moze lepiej nie wiedziec hihih

PostNapisane: So lut 24 2007, 22:21
przez majroc
Daguś , przecież są chwile w życiu dla których warto dać się ponieść :D pysznościom................. :mrgreen:

PostNapisane: N lut 25 2007, 12:21
przez bebe1809
Kochana Majroc jak zwykle zadanko domowe odrobione ponad poziom - Gratulecje 6 z + !!!!!

PostNapisane: N lut 25 2007, 12:49
przez fotokartka
ZAPRASZAM do współnego tworzenia ksiązki kucharskiej - temat jest juz od jakiegoś czasu ale jak dotąd nikt nic nie dorzucił - widzę, że tu macie sporo zdjęć, więc może się przyłączycie???:
http://www.noworodek.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=42414

:lol:

PostNapisane: N lut 25 2007, 12:53
przez smoczyca
dagmara20 napisał(a):super pomysl z tym watkiem :)

majroc nie przenosc go na kulinaria , tutaj jest pelno niepotrzebnych watkow i nikt sobie z tego nic nie robi wiec nasz niech tez zostanie :)


jestem za lepiej jak jest na ogólnym i jeszcze na pierszej stronce nie trzeba za daleko szukac

PostNapisane: N lut 25 2007, 13:06
przez enik
Szczerze to ten wątek ginie w masie innych a w dziale kulinarii byłby lepiej widoczny.
Fajny pomysł ale może tak zaczniemy pisac w tematycznych forach.

PostNapisane: N lut 25 2007, 23:01
przez Marta1106
nie przenoś :roll: :evil:

PostNapisane: Pn lut 26 2007, 12:34
przez majroc
biene_maja napisał(a):to jest przepis z kuchni wloskiej-troche urozmaicony
potrzebujemy piersi kurczaka lub po prostu cos z kurczaka ,ktore smazymy uprzednio przyprawiajac(mieszanka do drobiu) sola etckoniecznie na zloto.wkladamy do brytwanki naoliwionej.dookola ukladamy pokrojone w kostkê i obrane ze skory pomidory(troche posolic),do tego czosnek w plasterkach(bez oszczedzania) i pocwiartowana czerwona cebule lub szalote....przyprawiamy koniecznie swiezym i posiekanym rozmarynem(nie za duzo) i tymiankiem(moze byc wiecej) ,na wierzchu ukladamy czarne oliwki bez pestek (w polowki pokrojone)-trzeba uwazac,nie trzeba ich jesc ale nadaja calosci charakterystycznego smaku.kladziemy po galazce rozmarynu i tymianku-calosc zalewamy bulionem....i do piekarnika w 200-220 stopniach na pol godzinki...........pycha

kto chce moze dodac papryczke lub dwie chili-dla ostrosci,ale nie jest obowiazkowe

smacznego aha mozna podawac z chlebem lub pieczonymi ziemniakami

PostNapisane: Pn lut 26 2007, 12:37
przez aj80
Przerzucie go na kulinaria, jak będą chętni do rozwijania wątku to i tak będzie na pierwszej stronie, nie róbcie bałaganu.

PostNapisane: Pn lut 26 2007, 12:47
przez asiaczek
Marta1106 napisał(a):nie przenoś :roll: :evil:


Skąd tyle złości :roll: Po to są fora tematyczne,żeby tam pisać na dane tematy...nikt tu nikomu na złość nie robi zwracając uwagę żeby tematy umieszczać tam gdzie ich miejsce....dotyczy to wszystkich i nie rozumiem czemu mają być równi i równiejsi :roll: