przez wiosenna » Pt sty 06 2006, 18:46
Podam Ci przepis na większy na kapusniaczek. Możesz wykonać jeden duzy lub podzielić na mniejsze części i otrzymasz wiele małych. Zależy w jakiej postaci wolicie.
Skład:
0,6 kg mąki
szklanka mleka,
3 dag drożdży
10 dag masła lub margaryny
3 zółtka
1 dag cukru
sól
Wykonanie:
Sporządzić rozczyn z mleka, drozdzy, połowy maki i cukru. dobrze wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia. (ozczyn powinien mieć gestość smietany)
Do wyrosniętego rozczynu dodać roztarte żółtka, resztę mąki i sól. Wszystko dobrze wyrobić, a ppod koniec dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Gdy tłuszcz wsiąknie wyrabiać jeszcze domomentu aż ciastobedzie gładkie i bedzie odstawało od naczynia i od reki.
Wyrobione ciasto przykryć cerwetką i postawić do wyrośnięcia.
Nastepnie rowałkować na płat grubości 1 cm. Formować małe kapusniaczki. Przed wstawieniem do pieca posmarować roztrezpanym jajkiem i nakłuć. Piec w temp 200 st.
Farsz z kapusty.
Główkę kapusty poszatkować, posolić, zostawić na 10 min. i odcisnąc. Włożyć do garnka dodać 5 dag masła i drobno posiekaną cebulę. Gotować aż kapusta bedzie miękka. Po ugotowaniu dodać przyprawy, ostudzić. Nadziewać faszem kapusniaczki.
Farsz mozna przygotować z kapusty kiszonej. Zależy co, kto woli. Ja wolę z kiszonej.