Kasiu ja wiele przepisow probowalam z tej strony
http://kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=44
tutaj na samo ciasto drozdzowe masz kilka przepisow.
A ostatnio dostalam taki przepisod kolezanki ( co prawda na rogaliki ale drozdzowe ), mowi ze wychodzi super
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 25 dkg masła lub margaryny,
- 5 dkg drożdży,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 3 jaja,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (może być też 18%),
- cukier waniliowy,
- powidła lub dżem (może być biały ser wymieszany z cukrem).
Jak przyrządzić?
Drożdże, cukier i śmietanę rozmieszać, zostawić na parę minut, żeby rozczyn ruszył.Z mąki, margaryny, 2 jaj, soli i wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto (mąkę poszatkować nożem z margaryną). Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjąć, pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować wyciąć koło(od dużego płaskiego talerza)i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym układać niewielką ilość dżemu z brzegu ciasta i zawijać rogaliki. Maczać je w rozmąconym jajku i cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec ok.30min w temp.180'C. Smacznego