przez Abi23 » N lis 06 2005, 17:27
No to i ja cos dorzuce (mezowi bardzo smakowaly)
Naleśniki piwne:
SKŁADNIKI:
6 łyżek mąki,
2 jaja,
1-1,
5 szklanki ciepłego piwa jasnego,
łyżka koniaku,
łyżka oliwy,
łyżeczka suszonych ziół:
majeranku,
estragonu,
szałwi inatki pietruszki,
PRZYGOTOWANIE:
Jaja dokładnie zmiksować z piwem i ( mieszając) stopniowo dodawać mąkę, oliwę, koniak, a na końcu zioła. Starannie wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut. Usmażyć naleśniki. Można je podawać do mięs zamiast ziemniaków, można nadziać farszem mięsnym lub jeść polane ostrym sosem.
Farsz mięsny
Składniki:
- mięso mielone 250g,
- 2-3 ząbki czosnku,
- cebula,
- pieczarki (1 tacka),
- mały przecier pomidorowy,
- sól (ew. wegeta),
- pieprz,
- oregano (może być przyprawa do potraw włoskich Kamis),
- żółty ser.
Jak przyrządzić?
Pieczarki pokroić na dość duże kawałki.
Cebulkę pokroić w kostkę.
Czosnek drobno posiekać lub wycisnąć prosto do mięsa.
Mięso mielone posolić, popieprzyć, dodać czosnku i cebulki, podsmażyć na patelni, dodać pieczarki, dusić.
Gdy mięsko już będzie wyglądało na jadalne, a pieczarki będą mięciutkie dodajemy przecier pomidorowy i oregano. Po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy na małym ogniu aby pobulgotało chwilę i nabrało odpowiedniej gęstości (ma być to farsz o konsystencji bardzo gęstego sosu).
Spróbować, jeśli zaistnieje taka potrzeba dosolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Naleśnik posypujemy tartym żółtym serem, nakładamy farsz i zawijamy (można złożyć w dowolny sposób).
Smacznego!
Jak podawać?
Przed podaniem dobrze jest naleśniki podgrzać w piekarniku, mikrofalówce lub na patelni (ser ma być roztopiony i ciągnący).
Uwagi:
Osobom które preferują potrzawy pikantne polecam doprawienie farszu pieprzem cayene.
Dobrze jest naleśniki smażyć w czasie gdy mięso dusi się z pieczarkami, nie wymaga ono wtedy właściwie żadnej ingerencji.