robiłam dzisiaj, wyszły pyszne
a ponieważ sezon na truskawki jeszcze trwa więc warto spróbować....
zamiast truskwek można naziewać śliwką, wisienką wedle pomysłu i uznania,,,
Ciasto ziemniaczane:
70 dkg ugotowanych ziemniaków
25 dkg mąki
jajo
sól
Nadzienie:
1/2 kg truskawek średniej wielkości
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać mąkę, jajko, odrobinę soli i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części, z każdej utoczyć wałek. Odkrawać po kawałku ciasta i na dłoni formować małe placuszki. Na środku kłaść truskawkę i zlepiać dokładnie brzegi formując kulki. Knedle wrzucać partiami do wrzącej i osolonej wody, gotować na średnim ogniu. Gdy wypłyną gotować jeszcze 2-3 min.
Wybierać łyżką cedzakową, polać stopionym masłem. Ja posypywałam jeszcze cukrem i ozdabiałam połówkami truskawek.
Smacznego!