Możesz także wkręcić do tego 1/2 kostki margaryny lub masła - wtedy ma taki łagodniejszy smak ( no i jest bardziej kaloryczne oczywiście). Pamiętaj nie otwieraj puszki od razu jak ją wyjmiesz z wrzątku - może wystrzelić - odczekaj jakieś 10 min. :lol:
no niestety muszę sie przyznac, ze te moje wafle to byla jedna wielka porazka, niedosc ze wyszly gumowe to jeszcze bez smaku.
ale dzieki dziewczyny za pomoc!
A przepis na wafle z mleka w proszku może być? Kostka margarynki, 1,5 szkl cukru, 0,5szkl wody i 3 łyżki kakao. To zagotować. Dodać 25dkg mleka w proszku (nie granulowanego), 4 paczki herbatników połamanych, mogą być jeszcze rodzynki. Smarować szybko wafle bo zastyga. PYCHA!!! :D Mój mąż się zajada nie bacząc na kalorie.
Najsmaczniejsze są jednak wafle przekładane masą kajmakową.
1 litr mleka i 3 szklanki cukru gotować na wolnym ogniu na jasno złoty kolor /ok.1.5 godz./ Szczególnie uważać pod koniec gotowania aby nie wykipiało i nie przypaliło się.
Masę przelać do malaksera, dodać 1/2 kostki masła, cukier waniliowy i chwilę mieszać. Masa będzie wówczas jednolita.
Posmarować andruty ciepła masą i lekko obciążyć. Najsmaczniejsze na drugi dzień.
Można jedną lub dwie warstwy posmarować roztartą marmoladą co da jeszcze lepszy efekt naszego trudu.
Nawet na największych przyjęciach goście zajadają się takim andrutem bardziej niż np. tortem.
dzieki wasm dziewczyny za przepisy i dobre rady.Zaniu tak bardzo chciałam sprawić meżowi niespodziankę że rzeczywiście kupiłam mleko niesłodzone.
Jeśli chodzi o przepis na wafle z mlekiem w proszku to ja robie z mlekiem granulownym i sa rewelacyjne
są bardzo dobre wafle z galaretką
10 łyżek cukru,10 łyżek śmietany, 1 margaryna to podgrzewać do rozpuszczenia margaryny, zdjąć z ognia i dodać 2 galaretki dobrze wymieszać i po ostudzeniu nie całkowitym smarować wafle.