Ciasto ze śliwkami I
Kategoria: desery i łakocie, wypieki
Skala trudności: *
Składniki:
śliwki
8 łyżek oleju
2-3 łyżki gęstej śmietany
25 dkg cukru pudru
3 całe jajka
25 dkg + 3 kopiaste łyżki mąki
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 - 7 łyżek wody
Przepis:
olej, śmietanę, cukier, jajka wymieszać (pałką do ciasta) dodać mąkę z proszkiem i mieszać, na koniec dodać wodę i wymieszać wyłożyć na blaszkę (ja daję papier do pieczenia , a blaszka gdzieś 25 x 40 cm) Na wierzch
poukładać wypestkowane przekrojone na pół śliwki (węgierki najlepsze) skórką do ciasta. Posypać kruszonką i piec 45 min 180 - stopni To samo ciasto robiłam kładąc zamiast śliwek rabarbar i truskawki- też było dobre.
Ciasto ze śliwkami II
Kategoria: wypieki
Skala trudności: **
Składniki:
Masło 10 dag
Mąka pszenna 8 dag
Mąka krupczatka 4 dag
Śliwki węgierki 50 dag
Cukier 15 dag
Cukier waniliowy 1 paczka
Jaja 3 szt.
Cukier puder 5 dag
Tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Przepis:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając w trakcie ucierania po jednym żółtku. Po dokładnym utarciu dodać
przesianą mąkę, dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywną pianę białka jaj. Białka z ciastem dokładnie wymieszać, aby nie popsuć struktury piany, po czym włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Forma powinna byc wyższa niż poziom ciasta.
Na wierzch ciasta nałożyć opłukane i wydrylowane z pestek owoce. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w średniej temperaturze podobnie jak babkę.
Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto to można piec również z krajowymi brzoskwiniami, morelami, jabłkami lub owocami mieszanymi.
przepisy ze strony:
http://puszkkka.spinacz.pl/