snikers-ciasto?

Wasze rady i przepisy. Jak dobrze zjeść i nie przytyć :-)
Pisanie tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Moderatorzy: extreme, saba79

snikers-ciasto?

Postprzez AgaPab » Pn kwi 25 2005, 10:59

Witam serdecznie,
czy znacie może przepis na pyszne ciasto SNIKERS ?
Wczoraj miałam przyjemność go kosztować ale chciałabym upiec go sama,
pomóżcie...
Avatar użytkownika
AgaPab
 
Posty: 1732
Dołączył(a): Cz sty 29 2004, 01:00
Lokalizacja: Pabianice

Postprzez kasiarzynka80 » Pn kwi 25 2005, 14:21

CIASTO:
60 dkg maki
3/4 szkl. cukru
2 zoltka
20 dkg margaryny
2 jajka
3 lyzki mleka
3 lyzki miodu
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

POLEWA ORZECHOWA:
20 dkg posiekanych orzechow wloskich
12 dkg margaryny
4 lyzki cukru
2 lyzki miodu

KREM I:
1 opakowanie budyniu smietankowego

KREM II:
1 puszka skondensowanego slodzonego mleka

WYKONIANIE:
Make wymieszac z soda i przesiac przez sitko na stolnice, posiekac z margaryna (jak na ciasto kruche). Dodac pozostale skladniki, zagniesc ciasto.
[/b]
Avatar użytkownika
kasiarzynka80
 
Posty: 1821
Dołączył(a): Pn mar 07 2005, 01:00
Lokalizacja: Stockholm/Lublin

Postprzez kasiarzynka80 » Pn kwi 25 2005, 14:27

CIASTO:
60 dkg maki
3/4 szkl. cukru
2 zoltka
20 dkg margaryny
2 jajka
3 lyzki mleka
3 lyzki miodu
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

POLEWA ORZECHOWA:
20 dkg posiekanych orzechow wloskich
12 dkg margaryny
4 lyzki cukru
2 lyzki miodu

KREM I:
1 opakowanie budyniu smietankowego

KREM II:
1 puszka skondensowanego slodzonego mleka

WYKONIANIE:
Make wymieszac z soda i przesiac przez sitko na stolnice, posiekac z margaryna (jak na ciasto kruche). Dodac pozostale skladniki, zagniesc ciasto.
Podzielic je na 3 czesci.
Ciasto rozwalkowac na papierze do pieczenia na prostokatne formy (ja robie 25x40) i wlozyc na takiego rozmiaru blaszke. Drugi sposob to wylozyc blaszke papierem i wylepiac ciastem.
Na jedna czesc ciasta wylac goraca polewe orzechowa.
Upiec wszystkie 3 czesci na miodowy kolor, ta jedna wraz z polewa PILNOWAC!! , gdyz ciasto bardzo szybko sie piecze.
Ugotowac budyn smietankowy zuzywajac 1/3 mniej ilosci mleka, niz jest podane na opakowaniu. Ostudzic.
Puszke z mlekiem wstawic do garnka z woda i gotowac 3 godziny. Na jeden upieczony placek nalozyc budyn, na drugi krem z mleka. Nakryc plackiem z polewa orzechowa.
JEST PYCHA!!!!!!!!!! TU CI PRZYZNAM RACJE ;)
Smacznego
Avatar użytkownika
kasiarzynka80
 
Posty: 1821
Dołączył(a): Pn mar 07 2005, 01:00
Lokalizacja: Stockholm/Lublin

Postprzez kasiarzynka80 » Pn kwi 25 2005, 14:28

Tak wogole przepraszam za podwojna wiadomosc, ale nie dokanczajac pisac przepisu wcisnelam "wyslij", szybko sie wycofalam, ale jak widac, nie poskutkowalo ;)
Avatar użytkownika
kasiarzynka80
 
Posty: 1821
Dołączył(a): Pn mar 07 2005, 01:00
Lokalizacja: Stockholm/Lublin

Postprzez AgaPab » Pn kwi 25 2005, 21:23

ślicznie Ci dziękuję!!!
Dla tego ciasta warto przytyć hihi ;-)
jadę do sklepu i zaraz zabieram się do pieczenia
:P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P
Avatar użytkownika
AgaPab
 
Posty: 1732
Dołączył(a): Cz sty 29 2004, 01:00
Lokalizacja: Pabianice

SNIKERSIK

Postprzez Gość » So maja 07 2005, 13:05

SNIKERSIK JAK ZE SKLEPU

ciasto:
3 jajka,
3/4 szkl. mąki,
3/4szkl cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
można ciut ciut kakao

kARMEL
MLEKO SKONDENSOWANE SŁODZONE :!: :!: :!:

Orzeszki ziemne solone(tak ok. ze dwie puszki 400g??to jest chyba )

Czekolada do rozpuszczenia na wierzch placusia

Najpierw ugotować mleko skondensowane w puszce ok. 3 godziny. Puszka może być całkowicie zanużona w wodzie, woda powinna bulgotać. Garnek z wodą można przykryć pokrywką, nie trzeba się bać że wybuchnie jak sądzą niektórzy :-)
Poczekać aż wystygnie,dopiero potem otworzyć.
Ciasto:
Ubić 3 białka, gdy będą sztywne, dodać cukier, gdy się rozpuści dodać żółtka, wsypać mąkę i proszek delikatnie wymieszać. Całość wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę(może być duża). piec ok 20 min w temp ok 170
Krem
Zrobić krem karpatka(albo inny krem budyniowy lub śmietankowy(bita smietana z fixem)) wedle przepisu.

I dalej to już gładziuko:

- pierwsza warstwa - biszkopt
- druga - krem karpatka
- trzecia - potłuczone orzeszki solone
- czwarta - mleko słodzone(karmel) - jeżeli jest zbyt gęste dodać troszkę mleka zwykłego
- wierzch - polewa czekoladowa


BARDZO SŁODKIE PRZYSZNOŚCI!!!!!!!!!!!!! :P :P :P
Gość
 


Powrót do Dieta, kulinaria i przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 14 gości