sałatka łatwa i nie oklepana jak tradycyjna jarzynowa :wink:
sałatka pieczarkowa
składniki
60dkg pieczarek
5 jaj
2 pęczki szczypiorku
1cebula(niekoniecznie)
majonez kielecki
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
sposób przygotowania
pieczarki moczymy w wodzie z octem ok 10min (nie obieramy ze skórki)dobrze myjemy.Następnie gotujemy 3min w lekkoosolonej wodzie.odcedzamy i czekamy aż ostygną. Kroimy w kostke.Jaja gotujemy i ścieramy na tarce o małych oczkach.szczypiorek drobno kroimy.Wszystkie składniki łączymy i zalewamy majonezem przyprawionym solą i pieprzem oraz odrobiną musztardy.
dodatkowe informacje
Mozna dodać inne składniki np.rzodkiewke ser żółty ogórka kiszonego, papryke, ( wtedy jest sałatka wiosenna ) ale mi osobiście smakuje tylko z tych składników