Ciasto:
· 3 jajka
· 100 g cukru
· 100 g mąki
· 50 g masła
JA KUPUJĘ GOTOWY BISZKOPT - ciemny!!!
Przepisu na ciasto jeszcze nie zastosowałam.
Masa I:
· 4 żółtka
· 0,5 l mleka (2% lub 3,2%)
· 1 torebka kawy cappuccino - waniliowa
· 250 g cukru
· 0,5 l śmietanki 36%
· 5 łyżeczek żelatyny
Masa II:
· 2 łyżki kawy instant
· 100 g cukru
· 1 łyżeczka żelatyny
Przygotować biszkopt. Całe jajka z cukrem ubijać robotem około 5 minut, aż powstanie gęsta, biała masa. Na ubite jajka przesiać mąkę, dodać roztopione i schłodzone masło. Dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę natłuścić masłem, wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temp. 175*C i piec ciasto około 25 min. Po upieczeniu wystudzić, nie wyjmując z formy.
Przygotować masę I. Żółtka utrzeć z 150 g cukru na białą, gęstą masę. Mleko zagotować i dodać do niego kawę cappuccino. Wymieszać. Gorącą kawę wlać do ubitych żółtek, wymieszać i podgrzać, nie gotując. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić
z resztą cukru i ostrożnie wymieszać z masą kawową. Całość rozłożyć na biszkopcie i włożyć do lodówki.
Przygotować masę II. Zagotować ¼ l wody. Dodać cukier i kawę istant, wymieszać, zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Przestudzić i polać ciasto. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować małymi bezami lub wiśniami.