Ciasto:
· 500 g mąki
· 200 g cukru
· 200 g margaryny
· 2 jajka
· 2 łyżki miodu naturalnego
· 2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 2 łyżki mleka
Masa orzechowa:
· 250 g posiekanych orzechów włoskich
· 2 łyżki miodu naturalnego
· 100 g cukru
· 100 g masła
Prócz tego: krem orzechowy (np. Dr Oetker)
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać margarynę, posiekać nożem a następnie dodać jajka, miód i sodę rozpuszczoną w mleku. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na chwilę do lodówki. Przygotować dwie blachy. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć na blachy. Jedną blaszkę ciasta upiec na złoty kolor – to będzie spód. Zagotować miód z cukrem i masłem – cały czas mieszać. Odstawić i dodać posiekane orzechy
i wymieszać. Wylać ciepłą masę orzechową na drugą część ciasta i piec w temp. 180*C przez 25 min – to będzie wierzch ciasta. Ciasto wyjmować z blaszek po ostygnięciu razem z papierem. Krem przygotować wg przepisu
na opakowaniu. Posmarować nim spód ciasta i przykryć wierzchem z orzechami.
SMACZNEGO