Czasem maz zabiera mnie na kolacje do chinskiej restauracji :lol: . Ostatnio bylismy i zamowilismy yaki-niku. Bardzo proste danie, ale jakie pyszne. Co prawda robiac to robilam z wyobrazni i pamieci, co tam bylo, ale wyszlo prawie takie samo jak w restauracji. Polecam wyprobowac:
Skladniki:
500 g poledwicy wolowej
1 por
sezam
sos slodko-ostry
cebula
sos sojowy
ryz
swiezy ogorek
Wykonanie:
Mieso pokroic w cienkie paski, poddusic na oliwie w duzej patelni lub w WOK-u, dodac cebule i dusic do miekkosci obydwu skladnikow. Przyprawic sola, lub vegeta, mozna dodac przyprawy do chinszczyzny. Dodac troche pora pokrojonego w cieniutkie plasterki, troszke sosu sojowego (wedlug uznania) oraz sos slodko-ostry. Ugotowany ryz wylozyc do miseczek, polac przygotowanym sosem, posypac porem oraz sezamem, ogorka pokrojonego w plastry ulozyc obok, podawac. ;)
Hehehe, troszke sie kupy nie trzyma, ale to nie o to chodzi. Tu chodzi o smak :) Pozdrawiam listopadowe mamusie :P