przez bywalczyni » Wt paź 30 2007, 14:31
Wow beti tv :eusa_dance:
Alutka śliczna ta twoja mała
ewika przykro mi ze się tak komplikuje, mam nadzieje że sprawa się wyjaśni
Dzisiaj robie muffinki
Czekoladowe muffinki z nutelą lub nadziewane białą czekoladą uwielbiam
dziś zaproponuję cytrynowe z niespodzianką.
Uważam, zę muffinki to cos co po prostu nie może nie wyjść i szybko się je robi..
2 szklanki mąki
2/3 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
pół kostki stopionego masła
otarta skórka z 1 cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny ( inne dodatki cytrynowe czemu nie)
do środka
budyń śmietankowy/ waniliowy zrobiony w 2/3 porcji mleka
wiśnie z konfitury ( niekoniecznie)
trochę masła do rozrobienia kremu budyniowego ( jak sie komuś nie chce to niekoniecznie)
do dekoracji karmelizowana skórka z cytryny , ciut cukru (niekoniecznie - ale jeśli jest to fajnie gdy się ma trzcinowy, jeśli nie to jakiś gruby kryształ)
Sprawa jest prosta
suche składniki mieszamy łychą z suchymi ( cukier, maka proszek do pieczenia)
mokre z mokrymi ( jaja rozbełtane, stopione masło , skórka z cytryny sok lub inne aromaty)
potem do suchych wlewamy mokre i mieszamy łyżką byle jak - im krócej tym lepiej, im więcej grudek, tym lepsze ciasto ( no ale wymieszane )
Budyń by był bardziej kremowy można zmieszać z 2 łyżkami masła, ale ja tam sobie odpuszczam..
wkładamy łyżkę ciasta do foremek muffinkowych, na to łyżkę budyniu, wtykamy w to ze 3 wiśnie kompotowe/konfiturowe lub nic) i przykrywamy ciastem, górę smarujemy ciutka stopionego masła ( lub nie jak sie nam zapomni) i posypujemy skartelizowaną skórką cytrynową ( koszt z sklepie jakieś 1.50 za opakowanie) i szczyptą cukru jakiegoś ( lub nie gdy uważamy, ze za dużo w tym przesady)
wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 minut na 180( termoobieg)lub 200 stopni
wyciągamy
możemy jeść ciepłe...
w środku są takie...
_________________